Foto: Fredrik Sandberg/TT

Robyn kan få nordiskt musikpris

Publicerad

Robyn har chans att vinna Nordiska rådets musikpris 2020 för sitt album ”Honey”. Den svenska artisten konkurrerar med bland andra isländska Hildur Gudnadóttir som har nominerats för musiken till tv-serien ”Chernobyl”.

Det andra svenska bidraget som lyfts fram av Nordiska rådets jury är den klassiska kompositören Andrea Tarrodi, med verket ”Acanthes”.

Bland de övriga nominerade märks den finländska trion 3TM med ”Laws of life”, färöiska Janus Rasmussen med debutalbumet ”Vín” och grönländske Rasmus Lyberth med ”Inuunerup oqarfigaanga/Livet skal leves på ny”.

Om Robyn kan se ut som en av förhandsfavoriterna ska man komma ihåg att Gudnadóttir det senaste året fått ta emot en rad priser. I februari tilldelades hon Nordic Music Prize för sin musik till ”Chernobyl” och hon fick nyligen också ta emot ett pris från BMI för sina kompositioner.

Delas ut vartannat år

De nominerade till Nordiska rådets musikpris meddelades i år i en direktsändning med den isländska kompositören (och tidigare pristagaren) Anna Thorvaldsdottir och den brittiska journalisten Andrew Mellor som presentatörer.

Musikpriset delas ut vartannat år till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år till en större eller mindre ensemble.

Vem som får ta emot årets pris avslöjas vid en ceremoni i Reyjkavik på Island den 27 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.