Chris Cornell Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Rockstjärnan Chris Cornell är död

Uppdaterad
Publicerad

Chris Cornell, känd från band som Soundgarden och Audioslave, har avlidit.
– Han var en av de första, viktigaste och bästa rösterna ur generation grunge, säger Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen.
Chris Cornell blev 52 år.

Den amerikanske sångaren och musikern Chris Cornell har gått bort, det bekräftar nyhetsbyrån AP som talat med en representant för Cornell. 

Han är mest känd som medlem i banden Soundgarden och Audioslave. Soundgarden är ett av de band som räknas som ”Seattle's big four”, de fyra band som var dominerande inom grunge-genren. Där ingår även Nirvana, Pearl Jam och Alice in chains.  

– Chris Cornell var en av de första, viktigaste och bästa rösterna ur generation grunge. Med sitt band Soundgarden var han i början av 90-talet med om att sätta Seattle på kartan. Det blev kärnan och starten för hans livslånga karriär med andra konstellationer som Temple of The Dog, Audioslave samt hans uppskattade karriär som soloartist.

Läs mer: Kristofer Lundström skriver om sitt möte med Chris Cornell

”Band som förändrade rockmusiken”

Dödsbeskedet kom bara timmar efter Soundgardens spelning i Detroit, under onsdagskvällen.

– Beskedet om hans bortgång kommer knappt ett dygn innan en jubileumsutgåva av filmen som ringade in hela grungerörelsen, ”Singles” skulle släppas. I en intervju uttalade sig Cornell positivt om regissören Cameron Crows film som spelades in innan hela världen började lyssna på vad som hände i Seattle med Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains och Soundgarden; band som var med om att förändra rockmusiken och vars inflytande är stort än i dag, säger Per Sinding-Larsen. 

Chris Cornell Foto: Jeff Christensen/AP/TT

Bildade Audioslave

Seattlesonen Chris Cornell startade sin musikaliska bana genom att spela gitarr och trummor i tonåren. Men som medlem i bandet Soundgarden, som han var med och bildade 1984, tog han klivet fram till mikrofonen samtidigt som han behöll gitarren. Han hade ett röstomfång som var hela fyra oktaver och blev en av huvudkaraktärerna inom grunge-vågen. 

– Chris Cornell var en stor sångare. Han hade den klassiska rock´n´rollrösten med ett imponerande register som sträckte sig från en både ylande och barsk Ozzy Osbourne till en nära, finstämd kärlekspoet. Han hade också ett öppet sinne för musik långt utanför den tunga rock han var ambassadör vilket kan höras på hans soloalbum, säger Per Sinding-Larsen.

Läs mer: Kulturnyheterna träffade Chris Cornell

2001 bildade Cornell supergruppen Audioslave tillsammans med Brad Wilk, Tim Commerford och Tom Morello, alla medlemmar från Rage against the machine. Men i samband med att både Cornell och Morello skulle släppa solomaterial 2007 splittrades bandet.

Dock återförenades bandet så sent som i år för att spela på en gala tillsammans med bland annat Rage against the machine och Public Enemy. Galan ägde rum under samma dag som Donald Trump svors in som president i januari, som en kommentar till det politiska läget i USA.

Pågående turné

Parallellt med olika bandprojekt har Chris Cornell också frodat en solokarriär och senast i mars i år släppte han sin senaste singel ”The promise”. Bland hans största framgångar som soloartist är ledmotivet till Bond-filmen Casino Royale, ”You know my name”, som släpptes 2006.

Soundgarden gjorde ett uppehåll på tolv år men återförenades igen 2010 och har just nu en pågående Nordamerikaturné där nästa anhalt var planerad att bli Columbus, USA, under fredagen den 19 maj.

I ett pressmedelande till CNN meddelar nu Soundgardens representant Brian Bumbery att bandet vill tacka Chris Cornells fans för uppvisat stöd, kärlek och lojalitet. Och att uppmanar till att respektera familjens privatliv i den svåra stunden.  

”Otroligt begåvad”

På sociala medier samlas nu sörjande röster för Chris Cornell. Den brittiske basisten och sångaren Glenn Hughes som tidigare spelat med bland annat Deep Purple och Black Sabbath skriver: ”Så otroligt ledsen över att vi förlorat ytterligare en begåvad människa idag... RIP broder”.

Den inflytelserike brittiske låtskrivaren och Led Zeppelin-gitarristen Jimmy Page twittrade strax efter dödsbudet: ”RIP Chris Cornell. Otroligt begåvad. Otroligt ung. Otroligt saknad”.

Tidigare Red Hot Chili Peppers-medlemmen Dave Navarro sluter också upp i sorgen. ”Så, så bedrövad över att höra om Chris Cornell. En sån fruktansvärd och ledsam förlust. Tänker på hans familj ikväll! RIP”, skriver han. 

Också bandet Rage Against The Machine har reagerat på musikerkollegans bortgång och publicerade strax efter beskedet en bild på sociala medier bild som hedrar sångaren.

Foto: Printscreen Rage Against The Machine

Chris Cornell blev 52 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer