Roman Polanski. Foto: TT

Roman Polanski får inte besöka hustruns grav

Uppdaterad
Publicerad

Den sexbrottsdömde regissören Roman Polanski vill få tillstånd att resa till USA för att besöka sin mördade fru Sharon Tates grav.

Amerikansk domstol avslår hans ansökan.

I förra veckan uppgav Roman Polanskis advokat att de lyckats nå en överenskommelse med det amerikanska rättsväsendet som innebar att han kunde resa tillbaka till USA efter 40 år. Regissören ville bland annat besöka sin före detta fru Sharon Tates grav utan att riskera att behöva stå till svars för sexanklagelserna mot honom.

Så blir inte fallet, meddelade amerikanska åklagare under måndagen, enligt NME.

”Blir ingen diskussion”

”Den åtalade försöker, ännu en gång, diktera villkoren för sin återkomst utan att riskera något som drabbar honom själv. Han vill ha svar, men dyker bara upp om han gillar svaren. Det blir ingen diskussion om vad som kommer att hända förrän Mr Polanski återvänder”, skriver Jackie Lacey, åklagare i Los Angeles.

Riskerade att utlämnas

Roman Polanski hade sex med 13-årig flicka i samband med en fotografering i Los Angeles 1977. Han satt frihetsberövad i 42 dagar och släpptes sedan. Året därpå lämnade han USA för att undkomma ett längre fängelsestraff.

De senaste åren har han riskerat att utlämnas från sitt hemland Polen, men rätten i Krakow beslutade sig för att inte utlämna den Oscarsbelönade regissören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.