Romancegenrens främsta pris ställs in efter debatt om rasism

Uppdaterad
Publicerad

Romancegenren, världens största litterära genre sett till antalet läsare, skakas av en stor skandal som har lett till att årets upplaga av genrens främsta pris, Rita-priset, ställs in och att ordföranden för organisationen som delar ut priset avgår.

Romance är, kortfattat, bokgenren med fokus på kärleksrelationer med ett lyckligt slut. Det är också en miljardindustri och räknas som världens största litterära genre, sett till antalet läsare. Bara i USA utgör romance en fjärdedel av den totala bokmarknaden.

Författare vägrar att medverka

Branschorganisationen Romance writers of America, RWA, delar varje år ut genrens stora pris, Rita-priset. Men inte i år. Efter att en stor skandal skakat både genren och RWA kommer årets upplaga av Rita-priset ställas in. Mycket handlar om att flera författare nu vägrar att medverka.

– Väldigt många författare drar tillbaka sina böcker från bedömning till Rita-priset, och till slut beslutades att priset får ställas in i år, säger kulturjournalisten Julia Skott, som bland annat arbetar med podcasten Romancepodden.

Under torsdagen meddelade RWA:s ordförande Damon Suede dessutom att han lämnar sin post.

”Rasistisk smörja”

Startskottet för den infekterade konflikten var att författaren Courtney Milan, som var verksam inom organisationen RWA, på Twitter hävdade att en annan författares bok var ”rasistisk smörja”, på grund av hur kinesiska kvinnor skildrades i boken.

Bokens författare, och vissa andra, delade inte Milans åsikter. Den anklagade författaren lämnade in ett klagomål till RWA:s styrelse som strax innan jul hörsammades klagomålet. Styrelsen valde att slänga ut Courtney Milan ur föreningen och stänga av henne från från förtroendeuppdrag på livstid.

Efter massiv kritik från olika håll backade styrelsen och tog tillbaka Courtney Milan, men då var stenen redan i rullning, enligt Julia Scott.

– Vid det laget tror jag att fördämningen hade brustit. Det var många som började prata om konkreta saker som RWA hade gjort fel. Till exempel hade klagomål som skickats till styrelsen inte kommit fram, eller så hade styrelsen inte brytt sig om dem. 

Kritiseras för bristande mångfald

En stor del av kritiken mot RWA och Rita-priset handlar om bristen på mångfald, att det i stort sett bara är vita författare som nomineras och vinner.

– Förra året blev det synligt när en författare som heter Alyssa Cole kom med en bok som handlar om svarta människor under det amerikanska inbördeskriget. Den sålde enormt bra, fick fantastiska recensioner och många människor älskade den. Om man bara hade tittat på nomineringarna till Rita-priset skulle man inte veta om att boken fanns, säger Julia Scott.

Enlligt Julia Scott har romance gått från att vara en konservativ genre, både när det kommer till innehåll och avsändare, men på senare år har medvetenheten likväl som representationen och mångfalden.

Framtiden oviss

Huruvida Rita-priset kan ta sig upp på fötter igen är ännu oklart, menar Julia Scott.

– Det återstår att se om det går att rädda. Minst en ny organisation har bildats som försöker att börja om från början och vill vara en bättre representant för författarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.