Skådespelaren Rosanna Arquette Foto: SVT

Rosanna Arquette: Greta Thunberg är hoppets och ljusets ledstjärna

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen startar årets upplaga av Stockholms filmfestival. På röda mattan inför öppningsfilmen Marriage Story träffade Kulturnyheterna en av festivalens hedersgäster: Rosanna Arquette. Men i början av veckan var det osäkert om hon ens skulle kunna komma till Stockholm – i fredags greps skådespelaren av polis i samband med en klimatprotest.

Det var i fredags under en improviserad presskonferens som skådespelaren tillsammans med Jane Fonda och Catherine Keener greps av polis inne i den amerikanska senaten. Rosanna Arquette har liksom Jane Fonda inspirerats av den unga klimatrörelsen med Greta Thunberg i spetsen. 

– Vi är alla väldigt inspirerade av Greta, hon är en hoppets och ljusets ledstjärna. Med sin passion har denna vackra, unga flicka startat en otrolig rörelse, säger Rosanna Arquette till Kulturnyheterna.

Hedersgäst på Stockholms filmfestival

Rosanna Arquette är i Stockholm som gäst på Stockholms filmfestival och på fredag tilldelas hon hedersutmärkelsen Stockholm Achievement Award. Hon har under sin karriär medverkat i ett 70-tal filmer, som Susan var är du? och Det stora blå.

Hon var också en av de första kvinnorna att tala ut om Hollywood-producenten Harvey Weinstein, och lade därmed grunden för det som skulle komma att bli den stora metoo-rörelsen.

Har behandlingen av kvinnor i Hollywood förändrats under de här två åren?

– Vi kommer inte sluta eller låta oss tystas hur mycket de än försöker, och de försöker tysta oss, säger Rosanna Arquette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.