Fenomenet Greta Thunberg: Från skolstrejk till fredsprisnominering och stödmanifestationer i tusental

Publicerad

I höstas tände Greta Thunberg en gnista av klimataktivism, en låga som kom att spridas globalt. Framför allt av unga, som i många fall har fått ogiltig frånvaro efter att ha deltagit i skolstrejker – skolkat – på fredagar, under parollen #FridaysForFuture. 

Mycket har hänt sedan starten. Greta har nominerats till Nobels fredspris och mottagit ett antal utmärkelser. Hon har bland annat utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Nedan följer ett urval händelser i kronologisk ordning.

17 september 2019: Fick Amnestys finaste pris

Väl på plats på andra sidan Atlanten fick Greta Thunberg ta emot Amnestys pris ”Ambassador of conscience award” i Washington D.C. Hon tilldelades priset 7 juni i år. ”Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid”, sa 16-åringen i sitt tacktal.

29 augusti 2019: Greta anländer till New York efter seglats

Greta Thunberg har anlänt till New York

När Greta klev i land på Manhattan möttes av applåder från folkmassan som kommit för att hälsa välkommen. Hennes budskap till USA:s president Donald Trump var glasklart:

Greta Thunberg tror att hon får svårt att övertyga Donald Trump Foto: Kena Betancur, AFP, TT

14 augusti 2019: Båten som tar Greta utsläppsfritt över Atlanten

Följ med in i tävlingssegelbåten som ska ta Greta Thunberg över Atlanten. Foto: TT, Kirsty Wigglesworth

2 augusti 2019: Uppmanar: ”Intervjua forskare – inte mig”

Greta Thunberg gör sin sista skolstrejk för klimatet innan hennes sabbatsår från skolan inleds. Foto: SVT

29 juli 2019: Beskedet: Seglar till USA

Flygvägraren Greta Thunberg har erbjudits skjuts över Atlanten i segelbåt. Detta för att kunna delta vid två stora FN-möten om klimatet. Hon har tidigare berättat att hon ska ta ett sabbatsår innan gymnasiet för att kunna möjliggöra resan.

Franska högermedier riktar kritik mot att Thunberg ska åka med tävlingsbåten Malizia II, skriver Svenska Dagbladet. Detta då båten sponsras av bland andra biljätten BMW, som anklagas för kartellbildning i syfte att begränsa konkurrensen inom utsläppsteknik, samt den schweizisk bankgruppen EFG med kontor i skatteparadis som är svartlistade av EU. Thunberg har besvarat kritiken i ett mejl till Svenska dagbladet: ”Det stämmer att Malizia ll har haft en massa sponsorer, precis som alla tävlingssegelbåtar. Men inför den här resan så har alla kommersiella sponsorer kopplats bort från båten, eftersom jag inte vill förknippas med några kommersiella intressen. Det var en förutsättning för att jag skulle tacka ja till att segla med den här båten. Företagen sponsrar inte den här resan och alla deras loggor har tagits bort”, skriver Thunberg.

25 juli 2019: Låtsläpp och kritiserat tröjval

Manchesterbandet The 1975 släppte en ambientlåt med ett tal av Greta Thunberg. Samarbetet har blivit såväl hyllat som ifrågasatt, men vinsterna som låten genererar ska skänkas till det internationella aktivistnätverket Extinction Rebellion.

I samband med låtsläppet publicerade Thunberg en bild på Instagram där hon sitter bredvid bandets sångare Matthew Healy. Thunberg är då klädd i en tröja med ”Antifascist All Stars” tryckt på, ett tryck som ska efterlikna Converse All Stars logga. Tröjvalet har kritiserats, då det framstår som ett stöd för det våldsbejakande vänsterautonoma nätverket Antifasicistisk aktion, AFA. Thunberg bemötte senare kritiken på Twitter: ”Yesterday I posted a photo wearing a borrowed T-shirt that says I’m against fascism. That T-shirt can apparently to some be linked to a violent movement. I don’t support any form of violence and to avoid misunderstandings I’ve deleted the post. And of course I am against fascism.”

25 juli 2019: Gretas uppmaning till fackförbunden

”Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma.” Så skriver Greta Thunberg och rörelsen Fridays for future i en debattartikel i Aftonbladet – där de uppmanar Sveriges fackföreningar och förbund att utlysa strejk i höst. Men från fackligt håll är svaret hittills nej, visar en koll som SVT Nyheter gjort.

21 juli 2019: Thunberg och Attenborough

Den brittiska vetenskapsdokumentären från 2018 publicerades på SVT Play. I dokumentären ”Klimatkrisen” möter vi Greta Thunberg och David Attenborough, som jämte experter världen över söker lösningen på problemen. Se den här. Den sänds även i SVT 1, torsdagen 1 augusti 20.00.

Till vänster: David Attenborough. Till höger: Greta Thunberg. Foto: BBC

21 juli 2019: Tog emot frihetspris

Greta Thunberg tog emot den franska regionen Normandies frihetspris. Prissumman på 25 000 euro, motsvarande runt 260 000 kronor, ska hon skänka till fyra klimatorganisationer, skriver TT.

Greta Thunberg tog emot frihetspriset i sällskap av två krigsveteraner som sponsrar priset, franske Leon Gautier och amerikanske Charles Norman Shay. Shay hyllade Thunberg, och uttryckte sin tacksamhet för hennes och den unga generationens kamp ”i detta nobla syfte”. Vidare sa han att ”som soldat stred jag för 75 år sedan för att befria Europa och världen från nazism, men det är bara nonsens om moder jord är djupt sårad och vår civilisation kollapsar på grund av mänskligt beteende”. Foto: TT

21 juli 2019: Frågestund i The Guardian

Greta Thunberg besvarade frågor från såväl olika kända profiler som läsare på The Guardian. Bland frågeställarna fanns Jeremy Corbyn, Jameela Jamil, Sigrid, Stewart Lee, Rutger Bregman och Jane Goodall.

19 juli 2019: Merkel om Greta som blåslampa

Enligt Angela Merkel har Greta Thunberg fungerat som blåslampa för den tyska regeringen i miljö- och klimatpolitiken. Det skriver TT.

28 juni 2019: Gretas gamlingar manifesterade

Greta Thunberg och ”Gretas gamlingar”. Hör varför de demonstrerar. Foto: Ronald Zak/AP Photo och SVT

Ett 30-tal av ”Gretas gamlingar” anordnade en klimatmanifestation på Gotland.

7 juni 2019: Gretas rörelse prisas av Amnesty

Greta Thunberg och hennes rörelse Fridays for Future har tilldelats Amnesty Internationals utmärkelse Ambassador of Conscience Award ”för att uppmärksamma klimatkrisen och visat stort mod och ledarskap”.

2 juni 2019: Dalai Lama skrev tackbrev till Greta

Dalai Lama, den tibetanske andlige ledaren, har skrivit ett brev till Greta Thunberg. I brevet uttrycker han sitt helhjärtade stöd, sina böner och lyckönskningar till hennes klimatengagemang. Det var Dagens Nyheter först med att rapportera om.

31 maj 2019: Greta tar sabbatsår efter nionde klass

Med bara dagar kvar av nionde klass, berättar Greta Thunberg för Dagens Nyheter att hon ska ta ett sabbatsår – gymnasiet får vänta. Hon är inbjuden till FN:s särskilda klimatmöte i New York och klimatmötet COP25 i Santiago. Restiden som väntas bli lång för flygvägraren uppges vara orsaken till skolpausen.

29 maj 2019: Gretas kamp blir dokumentär

Greta Thunbergs kamp kommer att skildras i en dokumentärfilm. Samtidigt som det offentliggjordes närvarade Greta vid R20 Austrian World Summit i Wien. Premiär väntas 2020 och filmen kommer bland annat att visas på SVT.

Greta Thunberg mellan Österrikes president Alexander Van der Bellen och Arnold Schwarzenegger, skådespelare, politiker och aktivist, under öppningsceremonin av R20 Austrian World Summit i Wien, 28 maj 2019. Foto: AFP

26 maj 2019: Analyser: Greta-effekt i EU-valet

”De gröna ökade med 40 procent i EU-parlamentet. Det talas om en möjlig Greta Thunberg-effekt, där yngre väljare med klimatkrisen högst på sin agenda röstade fram de partier med de mest långtgående förslagen hur koldioxidutsläppen ska strypas”, skriver SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström i en analys.

25 maj 2019: 40 000 köpenhamnare lyssnade på Greta

Greta Thunberg var huvudtalare på klimatdemonstrationen i Köpenhamn. Foto: EBU

Fler än 40 000 personer såg Greta Thunberg tala i Köpenhamn dagen efter den andra globala klimatstrejken, och klimatmarscher hölls i ett tiotal danska städer. Intresset rimmar väl med vilken fråga de danska väljarna anser är viktigast inför folketingsvalet den 5 juni. ”För första gången anser väljare att klimatet är den viktigaste frågan i ett val”, säger Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

24 maj 2019: Andra globala klimatstrejken

– Vi befinner oss i en existentiell kris och det vi gör eller inte gör nu kommer framtida generationer inte kunna ändra på, säger Greta Thunberg SVT Nyheter.  Foto: SVT Nyheter

Med dagar kvar till EU-valet anordnas den andra globala klimatstrejken – och datumet var ingen slump. Enligt Fridays for future anordnades strejker i åtminstone 110 länder. ”Tanken är att nå ut och påverka för att få folk att ta sig till valurnorna för att rösta för klimatet. Vid det senaste EU-valet röstade 51 procent i Sverige, så varje enskild röst är viktig. Men vi är partipolitiskt obundna och uppmanar till att man själv kollar upp vilka partier som arbetar för klimatet och röstar utifrån det”, säger Isabelle Axelsson till TT.

”Är dagens demonstration toppen för Greta Thunberg? Hur stor kan hon bli? Hennes rörelse ångar på och växer för varje vecka, men snart kommer media och de flesta människor att drabbas av ”Greta-fatigue”. Då är det makthavarnas tur att ta vid, för kampen mot klimatförändringarna kan inte hänga på en ensam 16-åring. Hon är bara en ikon som vill göra sig själv överflödig”, skrev SVT:s miljöreporter Calle Elfström i en analys.

Kungsträdgården, Stockholm:

Greta Thunberg: ”Det är dags för de vuxna att stå upp bakom forskningen” Foto: SVT skärmdump

Syrien, Nya Zeeland, Italien, Spanien och Australien:

Hundratusentals demonstrerar för klimatet Foto: SVT

17 maj 2019: Greta blir hedersdoktor på universitet

Universitetet i den belgiska staden Mons har utsett Greta Thunberg till hedersdoktor. Hon får utmärkelsen tillsammans med den brittiske ekonomen Nicholas Stern och Nicolas Hulot, tidigare miljöminister i Frankrike, för att ha ökat medvetenheten kring hållbar utveckling.

16 maj 2019: Greta pryder Time Magazines omslag

Greta Thunberg beskrivs som en ledare för en ny generation i nya numret av Time magazine. Foto: Time/AP/TT

Time Magazine har tidigare utsett Greta Thunberg till en av årets mest inflytelserika personer – nu pryder hon även tidningens omslag. Greta har anklagats för att ha flugit till USA för att ta bilden – något som inte stämmer. Reportern och fotografen tog tåg till Stockholm, där bilden togs.

April 2019: Greta skriver två böcker

Greta jobbar på två böcker, på olika språk. Dels en till hösten 2019 på Polaris förlag, dels en samling med hennes tal som ges ut av det anrika brittiska förlaget Penguin i sommar.

26 april 2019: Greta tackade nej till reklampris

Under reklamgalan Guldägget delades inget Titanpris ut. Detta för att klimatrörelsen ”Fridays For Future” skulle ha fått priset – men de ville inte ta emot det. Detta för att belysa att vår konsumtion behöver förändras för att klara 1,5 graders-målet. David Orlic, ordförande för Sveriges kommunikationsbyråer, har förståelse för – och välkomnar – beslutet. ”Att de avstår är en påminnelse till kommunikationsbranschen om vad som förväntas av oss från en ny generation medborgare och konsumenter”, skriver han.

22 april 2019: Hyllas av Obama

Under Earth Day valde USA:s förre president Barack Obama att hylla Greta Thunberg på Twitter. Vid tillfället pågick stora klimatprotester i London, anordnade av den brittiska aktivistgruppen Extinction Rebellion och Greta talade inför demonstranterna. Knappt två veckor senare, den 2 maj, deklarerade det brittiska parlamentet ett klimatnödläge. Klimatnödläget var ett krav från Extinction Rebellion. Labours partiledare Jeremy Corbyn sa då att han hoppas att beslutet kommer att ”utlösa en våg av handlingar från parlament och regeringar runt om i världen”. Irland blev den 10 maj det andra landet i världen att utlysa klimatnödläge. ”Jättebra nyheter från Irland!!! Vilka kommer härnäst?” twittrade Greta.

19 april 2019: Greta talade i Rom under långfredagen

Hör delar ur Greta Thunbergs tal i Rom inför tusentals människor i alla åldrar. Foto: TT

18 april 2019: En av världens 100 mest inflytelserika

Greta har utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika människor av den amerikanska tidningen Time.

18 april 2019: Väggmålning av Greta i Bryssel

Målningen finns på en vägg i Bryssel Foto: EBU

”Jag är stolt över henne och alla unga som står upp för miljön. När jag var i den åldern brydde jag mig inte alls om så stora frågor”, säger konstnären Henk De Ruddere.

17 april 2019: Greta träffar påven i Rom

Påve Franciskus bad Greta Thunberg fortsätta med sitt klimatarbete. Foto: Reuters/Vatican Media

Under påsklovet träffade Greta påve Franciskus i Rom.

”Det här är en fantastisk möjlighet att tala för de unga som delar min oro för klimatet och det ekologiska sammanbrottet”, sa Greta Thunberg på en pressträff i EU-parlamentet i Strasbourg inför mötet.

16 april 2019: Gretas känslomässiga tal i EU-parlamentet

Thunberg lät Notre-Dame ta en central roll Foto: SVT

3 april 2019: Löfven till EU-parlamentet: ”Lyssna på Greta”

”Som svenskar får vi ofta frågan: Känner ni Abba? Känner ni Zlatan Ibrahimovic? Men nu måste vi vara redo för en ny fråga: Känner ni Greta Thunberg?”, sa statsminister Stefan Löfven i sitt tal i EU-parlamentet. Löfven sade sig vara stolt över manifestationerna som Greta har gett upphov till, men betonade att det inte är upp till hennes generation att lösa klimatkrisen – något som han fick motta applåder för i kammaren.

1 april 2019: Aprilskämt gör narr av världens ledare

Ett av de uppmärksammade aprilskämten stod Greta för, då hon lurade sina följare på Twitter att hon ska sluta skolstrejka för klimatet, eftersom världens ledare nu har insett allvaret i situationen och att krisen är under kontroll.

2019-04-01, 14:20. Foto: Twitter

30 mars 2019: Greta tilldelas tyskt specialpris

Fredagsdemonstrationen 29 mars samlade uppskattningsvis 25 000 deltagare i centrala Berlin, samt ytterligare 15 000 i övriga landet. I Tyskland har Greta hyllats som en hjältinna i medierna och hon tilldelades den prestigefyllda tyska utmärkelsen ”Den gyllene kameran”. I motiveringen kallas Greta för en ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse. ”Denna 16-åriga svenska ger oss dåligt samvete men hon går inte att stoppa”, sa prisutdelaren. Greta publicerade senare sitt tacktal från galan på Facebook.

24 mars 2019: Franskt frihetspris

Greta nominerades till Normandies frihetspris. Övriga finalister var bloggaren Raif Badawi som sitter fängslad i Saudiarabien och fotojournalisten Lu Guang, som har frihetsberövats av kinesiska myndigheter.

2 april 2019 offentliggjordes att Greta utsetts till vinnare.

17 mars 2019: Strejkare ställer politiker till svars i Agenda

Två av strejkarna fick möta miljöminister Isabella Lövin (MP) och Liberalernas partiledare Jan Björklund för att ställa dem till svars. Se Agenda i SVT Play.

15 mars 2019: Tusentals manifestationer och forskarupprop

Globalt:

Från New Dehli, Paris, Sydney, Hong Kong, Warszawa, Kap Verde, Amsterdam, Seoul, Milano och Helsingfors.

Barn och ungdomar klimatstrejkar över hela världen
“Vetenskapen är extremt tydlig med vilka åtgärder som behövs”, säger Line Gordon, docent i systemekologi och en av 270 svenska forskare som ställt sig bakom manifestationen.

361 svenska forskare:

270 svenska forskare stödjer rörelsen i en debattartikel i Dagens Nyheter. På Aftonbladet ger ytterligare 91 forskare sitt stöd till manifestationerna.

”Världsomspännande demonstrationer, initierade av ungdomar, ställer krav på samhälle och beslutsfattare att minska klimatpåverkan och skador på ekosystem. Det finns vetenskapligt stöd för deras oro. Kraven på snabb, robust och rättvis omställning är berättigad. De nuvarande åtgärderna är otillräckliga”, skriver klimatforskarna.

Stockholm:

Manifestationen på Mynttorget 15/3 2019
Flera tusen ungdomar skolstrejkade för klimatet vid Mynttorget. ”Man får värsta energin av att vara här, det är jättebra stämning”, sa Therese Stenberg.
Ur Greta Thunbergs tal: ”Vi står inför den största kris mänskligheten har stått inför. Ändå har den ignorerats i decennier av de som vetat om den. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid.” Foto: AFP
Elever på Kungsholmens Gymnasium har banderollverkstad inför klimatmanifestationen.
Greta Thunberg intervjuades i Morgonstudion inför manifestationen 15/3 2019. Foto: SVT

Abisko:

Klimatstrejkaren Max i Abisko: ”Alla följer ju med Greta. Nästan alla vet vem hon är.” Foto: SVT

Västerås:

Hör klimatstrejkarna från Surahammar som åkte till Västerås för att manifestera utanför stadshuset. Foto: SVT

Uppsala:

”Det är en kamp för en bättre värld” Foto: SVT

Falun:

Hör elevernas budskap till makthavarna och vad de själva gör för att minska sin klimatpåverkan. Foto: SVT

Södertälje:

Det här gör Södertäljeborna för att klimatmålen ska uppnås

Nyköping:

Hundratals studenter och skolelever i Nyköping deltog i internationella klimatstrejken. Foto: SVT/Maria Lapenkova

”Får man ta ledigt för en Thailandsresa borde man få ta ledigt för en skolstrejk”, sa Freja Fritioff till SVT Nyheter i Nyköping.

Umeå:

Hör eleven Lovisa om skolstrejken i Umeå

Lund:

Klimatstrejk: Hundratals unga i Lund samlades för miljön

Vadstena:

Vadstena-eleverna om Greta Thunberg: ”Att en enda person har haft så mycket påverkan, det är så coolt”, säger Carl Wistedt. Foto: SVT

14 mars 2019: Gatukonstnär hyllar med enorm banderoll

Gatukonstnären JR har skapat en enorm banderoll föreställande Greta som visades upp i Paris. Foto: Skärmdump från gatukontsnären JR:s Instagram

13 mars 2019: Fredsprisnomineringen

Greta Thunberg nominerades till Nobels fredspris av tre stortingsledamöter. ”Den rörelse som Greta har satt i gång är ett väldigt viktigt fredsbidrag”, säger stortingsledamoten Freddy André Øvstegård från Socialistisk Venstreparti.

11 mars 2019: Lång intervju i The Guardian

”Vissa personer kan strunta i saker, men inte jag”, säger Greta Thunberg i en lång intervju i brittiska dagstidningen The Guardian.

10 mars 2019: TED-talk når miljongränsen

Greta Thunbergs TED-talk passerade miljongränsen, rapporterade Expressen. 17 september 2019 hade talet ”The disarming case to act right now on climate change” drygt 3 miljoner visningar.

7 mars 2019: Expressen: ”Årets kvinna 2019”

”Från ”hemmasittare” och livshotande sjuk – till att bli en av världens mest inflytelserika aktivister, läxa upp FN:s generalsekreterare och få unga över hela jorden att skolstrejka för klimatet.” Så beskriver Expressen Greta Thunberg, i samband med att hon utsågs till Årets kvinna 2019.

21 februari 2019: Greta i Bryssel-demonstration

Thunberg demonstrerade i Bryssel – tillsammans med andra barn Foto: Yves Herman/Reuters/TT

18 februari 2019: Reportage om Greta i NY Times

The New York Times publicerar ett reportage om Greta Thunberg.

11 februari 2019: Greta bemöter rykten i Facebook-inlägg

I ett långt inlägg på Facebook bemöter Greta Thunberg vad hon beskriver som ”rykten, lögner och ett konstant utelämnande av väl etablerad fakta” rörande henne och hennes engagemang.

7 feburari 2019: Belgiska elever om hjälten Greta

Skolungdomar demonstrerar i Bryssel för en bättre miljö. Arrangörerna har bland annat inspirerats av svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Foto: Wiktor Nummelin / TT

Februari 2019: Turerna kring entreprenören Ingmar Rentzhog

I en granskning av Svenska Dagbladet framkommer att entreprenören Ingmar Rentzhog använt Greta Thunberg som dragplåster inför en nyemission för hans bolag ”We don't have time” – utan familjen Thunbergs vetskap. Vid nyemissionen drogs 13 miljoner kronor in. I ett pressmeddelande efter SvD:s granskning skrev bolaget: ”Vi missade att på förhand informera Greta och hennes familj om innehållet”.

Greta Thunberg var under drygt tre månader rådgivare i välgörenhetsstiftelsen ”We don't have time”, fram till 1 februari 2018. ”Det visade sig att de använde mitt namn i en annan del av deras organisation som är ett start up bolag”, skriver Greta på Facebook. ”De har tydligt erkänt att de gjorde detta utan min eller min familjs vetskap. Jag har inte längre någon kontakt med We Don't Have Time”, fortsätter hon.

Ingmar Rentzhog har bett Greta om ursäkt. Han har förtydligat att Greta endast varit engagerad i stiftelsen och att bolaget varken har betalat ut något till familjen Thunberg, eller mottagit några pengar från dem.

23 januari 2019: Greta till makthavarna i Davos, Schweiz

Ung och gammal ska övertala världsledarna att rädda världen

”Ni har misslyckats. Om vi inte gör något åt det här, blir andra frågor betydelselösa i framtiden. Jag ser vad som är fakta och vad som behöver göras”, sa Greta till en av reportrarna.

7 januari 2019: Malena Ernman om dotterns engagemang

Operasångerskan Malena Ernman skriver i ett Facebookinlägg att dottern Greta Thunbergs engagemang helt och hållet är på hennes eget initiativ, och att arbetet sker ideellt. Detta efter att kritiker hävdad motsatsen. Malena Ernman skriver även att det var Greta och hennes syster Beata som väckte föräldrarnas engagemang i klimatfrågan. En dryg vecka senare berättade även Greta själv i Skavlan att det var hon som fick hennes föräldrar att sluta flyga.

23 december 2018: Greta intervjuas i CNN

”Unga måste utkräva ansvar från de vuxna”, säger Greta Thunberg till CNN:s Fareed Zakaria.

13 december 2018: Greta på klimatmötet i Katowice, Polen

”Ni säger att ni älskar era barn över allt annat, ändå berövar ni dem på deras framtid. Vi är inte här för att vädja till världens ledare att bry sig, utan för att berätta att förändringens tid är här, vare sig ni vill eller inte. Tack”, sa Greta inför åskådarna på klimatmötet i Katowice.

”Jag tror inte att mina klasskamrater vet om vad jag håller på med”, säger 15-åriga Greta Thunberg när SVT träffar henne på klimatmötet i Katowice. Foto: Ylva Larsson, SVT

7 december 2018: TIME: ”En av världens mäktigaste tonåringar”

Time Magazine utsåg Greta Thunberg till en av världens 25 mäktigaste tonåringar 2018. ”Jag kan inte rösta, så det här är ett sätt att göra min röst hörd”, sa hon till Time.

21 september 2018: Strejkerna #fridaysforfuture sprider sig

Efter Greta Thunberg – Nu fortsätter klimatstrejkerna Foto: Jonna Björnbom/SVT

9 september 2018: Arnold Schwarzenegger bjuder in Greta

Arnold Schwarzenegger bjöd in Greta Thunberg till sitt årliga högnivåmöte för klimatet. ”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken”, twittrade Schwarzenegger.

8 september 2018: Klimatmarsch i Stockholm

20 augusti 2018: Greta inleder sittstrejk utanför riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elever skolstrejkar för klimatet

Mer i ämnet