Fenomenet Greta Thunberg: Från skolstrejk till fredsprisnominering och stödmanifestationer i tusental

Publicerad

I höstas tände Greta Thunberg en gnista av klimataktivism, en låga som kom att spridas globalt. Framför allt av unga, som i många fall har fått ogiltig frånvaro efter att ha deltagit i skolstrejker – skolkat – på fredagar, under parollen #FridaysForFuture. 

Mycket har hänt sedan starten. Greta har bland annat nominerats till Nobels fredspris och mottagit ett antal utmärkelser. Hon har bland annat utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Nedan följer ett urval händelser i kronologisk ordning. Du kan navigera mellan datumen under ”Innehåll”.

19 april 2019: Greta talade inför tusentals i Rom

Hör delar ur Greta Thunbergs tal i Rom inför tusentals människor i alla åldrar. Foto: TT

Under långfredagen talade Greta på Piazza del Popolo i centrala Rom.

18 april 2019: En av världens 100 mest inflytelserika

Greta Thunberg har utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika människor av den amerikanska tidningen Time.

18 april 2019: Väggmålning av Greta i Bryssel

Målningen finns på en vägg i Bryssel Foto: EBU

”Jag är stolt över henne och alla unga som står upp för miljön. När jag var i den åldern brydde jag mig inte alls om så stora frågor”, säger konstnären Henk De Ruddere.

17 april 2019: Greta träffar påven i Rom

Påve Franciskus bad Greta Thunberg fortsätta med sitt klimatarbete. Foto: Reuters/Vatican Media

Under påsklovet träffade Greta Thunberg påve Franciskus i Rom.

”Det här är en fantastisk möjlighet att tala för de unga som delar min oro för klimatet och det ekologiska sammanbrottet”, sa Greta Thunberg på en pressträff i EU-parlamentet i Strasbourg inför mötet.

16 april 2019: Gretas känslomässiga tal i EU-parlamentet

Thunberg lät Notre-Dame ta en central roll Foto: SVT

3 april 2019: Löfven till EU-parlamentet: ”Lyssna på Greta”

”Som svenskar får vi ofta frågan: Känner ni Abba? Känner ni Zlatan Ibrahimovic? Men nu måste vi vara redo för en ny fråga: Känner ni Greta Thunberg?”, sa statsminister Stefan Löfven i sitt tal i EU-parlamentet. Löfven sade sig vara stolt över alla manifestationer som Greta har gett upphov till, men betonade att det inte är upp till hennes generation att lösa klimatkrisen – något som han fick motta applåder för i kammaren.

1 april 2019: Aprilskämt gör narr av världens ledare

Ett av de uppmärksammade aprilskämten stod Greta för, då hon lurade sina följare på Twitter att hon ska sluta skolstrejka för klimatet, eftersom världens ledare nu har insett allvaret i situationen och att krisen är under kontroll.

2019-04-01, 14:20. Foto: Twitter

30 mars 2019: Greta tilldelas tyskt specialpris vid tv-gala

Greta Thunberg har tagit Tyskland med storm. Demonstrationen 29 mars samlade uppskattningsvis 25 000 deltagare i centrala Berlin, samt ytterligare 15 000 i övriga landet. Hon hyllas som en hjältinna i medierna och tilldelades under lördagskvällen den prestigefyllda tyska utmärkelsen ”Den gyllene kameran”. I motiveringen kallas Greta för en ”ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse”. ”Denna 16-åriga svenska ger oss dåligt samvete men hon går inte att stoppa”, sa prisutdelaren. Greta publicerade senare sitt tacktal från galan på Facebook.

24 mars 2019: Franskt frihetspris

Greta Thunberg nominerades till den franska regionen Normandies frihetspris. Övriga finalister är bloggaren Raif Badawi som sitter fängslad i Saudiarabien och fotojournalisten Lu Guang, som har frihetsberövats av kinesiska myndigheter.

2 april 2019 offentliggjordes att Greta utsetts till vinnare.

17 mars 2019: Strejkare ställer politiker till svars i Agenda

Två av strejkarna fick möta miljöminister Isabella Lövin (MP) och Liberalernas partiledare Jan Björklund för att ställa dem till svars. Se Agenda i SVT Play.

15 mars 2019: Tusentals manifestationer och forskarupprop

Globalt:

Från New Dehli, Paris, Sydney, Hong Kong, Warszawa, Kap Verde, Amsterdam, Seoul, Milano och Helsingfors.

Barn och ungdomar klimatstrejkar över hela världen
“Vetenskapen är extremt tydlig med vilka åtgärder som behövs”, säger Line Gordon, docent i systemekologi och en av 270 svenska forskare som ställt sig bakom manifestationen.

361 svenska forskare:

270 svenska forskare stödjer rörelsen i en debattartikel i Dagens Nyheter. På Aftonbladet ger ytterligare 91 forskare sitt stöd till manifestationerna.

”Världsomspännande demonstrationer, initierade av ungdomar, ställer krav på samhälle och beslutsfattare att minska klimatpåverkan och skador på ekosystem. Det finns vetenskapligt stöd för deras oro. Kraven på snabb, robust och rättvis omställning är berättigad. De nuvarande åtgärderna är otillräckliga”, skriver klimatforskarna.

Stockholm:

Manifestationen på Mynttorget 15/3 2019
Flera tusen ungdomar skolstrejkade för klimatet vid Mynttorget. ”Man får värsta energin av att vara här, det är jättebra stämning”, sa Therese Stenberg.
Ur Greta Thunbergs tal: ”Vi står inför den största kris mänskligheten har stått inför. Ändå har den ignorerats i decennier av de som vetat om den. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid.” Foto: AFP
Elever på Kungsholmens Gymnasium har banderollverkstad inför klimatmanifestationen.
Greta Thunberg utanför riksdagen. Foto: SVT

Abisko:

Klimatstrejkaren Max i Abisko: ”Alla följer ju med Greta. Nästan alla vet vem hon är.” Foto: SVT

Västerås:

Hör klimatstrejkarna från Surahammar som åkte till Västerås för att manifestera utanför stadshuset. Foto: SO-2019-0315-VOD-KLIMATSTREJK-textat

Uppsala:

”Det är en kamp för en bättre värld” Foto: SVT

Falun:

Hör elevernas budskap till makthavarna och vad de själva gör för att minska sin klimatpåverkan. Foto: SVT

Södertälje:

Det här gör Södertäljeborna för att klimatmålen ska uppnås

Nyköping:

Hundratals studenter och skolelever i Nyköping deltog i internationella klimatstrejken. Foto: SVT/Maria Lapenkova

Även Freja Fritioff, Clara Fritioff, Stina Ulvenhag och Sigrid Samuelsson manifesterade i Nyköping: ”Får man ta ledigt för en Thailandsresa borde man få ta ledigt för en skolstrejk”, sa Freja Fritioff till SVT Nyheter.

Umeå:

Hör eleven Lovisa om skolstrejken i Umeå

Lund:

Klimatstrejk: Hundratals unga i Lund samlades för miljön

Vadstena:

Vadstena-eleverna om Greta Thunberg: ”Att en enda person har haft så mycket påverkan, det är så coolt”, säger Carl Wistedt. Foto: SVT

14 mars 2019: Gatukonstnär hyllar med enorm banderoll

Gatukonstnären JR har skapat en enorm banderoll föreställande Greta som visades upp i Paris.

Greta Thunberg som banderoll, signerad gatukonstnären JR. Foto: Skärmdump från gatukontsnären JR:s Instagram

13 mars 2019: Fredsprisnomineringen

Greta Thunberg nominerades till Nobels fredspris av tre stortingsledamöter.

– Den rörelse som Greta har satt i gång är ett väldigt viktigt fredsbidrag, säger stortingsledamoten Freddy André Øvstegård från Socialistisk Venstreparti.

11 mars 2019: Lång intervju i The Guardian

”Vissa personer kan strunta i saker, men inte jag”, säger Greta Thunberg i en lång intervju i brittiska dagstidningen The Guardian.

10 mars 2019: TED-talk når miljongränsen

Greta Thunbergs TED-talk passerade miljongränsen, rapporterade Expressen. Vid tidpunkten för denna tidslinjes sammanställning har talet ”The disarming case to act right now on climate change” drygt 1,4 miljoner visningar.

7 mars 2019: Expressen: ”Årets kvinna 2019”

”Från ”hemmasittare” och livshotande sjuk – till att bli en av världens mest inflytelserika aktivister, läxa upp FN:s generalsekreterare och få unga över hela jorden att skolstrejka för klimatet.” Så beskriver Expressen Greta Thunberg, i samband med att hon utsågs till Årets kvinna 2019.

21 februari 2019: Greta i Bryssel-demonstration

Thunberg demonstrerade i Bryssel – tillsammans med andra barn Foto: Yves Herman/Reuters/TT

18 februari 2019: Reportage om Greta i NY Times

The New York Times publicerar ett reportage om Greta Thunberg.

11 februari 2019: Greta bemöter rykten i Facebook-inlägg

I ett långt inlägg på Facebook bemöter Greta Thunberg vad hon beskriver som ”rykten, lögner och ett konstant utelämnande av väl etablerad fakta” rörande henne och hennes engagemang.

7 feburari 2019: Belgiska elever om hjälten Greta

Skolungdomar demonstrerar i Bryssel för en bättre miljö. Arrangörerna har bland annat inspirerats av svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Foto: Wiktor Nummelin / TT

23 januari 2019: Greta om makthavarna i Davos, Schweiz

Ung och gammal ska övertala världsledarna att rädda världen

”Ni har misslyckats. Om vi inte gör något åt det här, blir andra frågor betydelselösa i framtiden. Jag ser vad som är fakta och vad som behöver göras”, sa Greta till en av reportrarna.

7 januari 2019: Malena Ernman om dotterns engagemang

Operasångerskan Malena Ernman skriver i ett Facebookinlägg att dottern Greta Thunbergs engagemang helt och hållet är på hennes eget initiativ, och att arbetet sker ideellt. Detta efter att kritiker hävdad motsatsen. Malena Ernman skriver även att det var Greta och hennes syster Beata som väckte föräldrarnas engagemang i klimatfrågan.

En dryg vecka senare ska även Greta själv berätta i Skavlan att det var hon som fick hennes föräldrar att sluta flyga.

23 december 2018: Greta intervjuas i CNN

”Unga måste utkräva ansvar från de vuxna”, säger Greta Thunberg till CNN:s Fareed Zakaria.

13 december 2018: Greta på klimatmötet i Katowice, Polen

När Greta Thunberg talar i Katowice gör hon det som en superstjärna. Hon har vid det här laget utsetts till en av världens mäktigaste tonåringar, talat inför FN:s generalsekreterare, blivit intervjuad av CNN samt mött politikern och miljöaktivisten Al Gore.

– Ni säger att ni älskar era barn över allt annat, ändå berövar ni dem på deras framtid. Vi är inte här för att vädja till världens ledare att bry sig, utan för att berätta att förändringens tid är här, vare sig ni vill eller inte. Tack, sa Greta inför åskådarna på klimatmötet.

”Jag tror inte att mina klasskamrater vet om vad jag håller på med”, säger 15-åriga Greta Thunberg när SVT träffar henne på klimatmötet i Katowice. Foto: Ylva Larsson, SVT

7 december 2018: TIME: ”En av världens mäktigaste tonåringar”

Time Magazine utsåg Greta Thunberg till en av världens 25 mäktigaste tonåringar 2018

– Jag kan inte rösta, så det här är ett sätt att göra min röst hörd, sa hon till Time.

21 september 2018: Strejkerna #fridaysforfuture sprider sig

Efter Greta Thunberg – Nu fortsätter klimatstrejkerna Foto: Jonna Björnbom/SVT

9 september 2018: Arnold Schwarzenegger bjuder in Greta

Arnold Schwarzenegger bjöd in Greta Thunberg till sitt årliga högnivåmöte för klimatet. ”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken”, twittrade Schwarzenegger.

8 september 2018: Klimatmarsch i Stockholm

Greta Thunberg ”vi kommer att fortsätta med skolstrejken” Foto: TT

20 augusti 2018: Greta inleder sittstrejk utanför riksdagen

Greta Thunberg ska sittstrejka framför Sveriges riksdag varje dag fram till valet. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer