• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Kungsträdgården är fylld till brädden med personer som strejkar för klimatet. Foto: Ylva Larsson/SVT

Dags för den andra globala klimatstrejken

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags igen. I dag fredag samlas hundratusentals människor, världen över, för att delta i den andra globala strejken för klimatet. Senast detta gjordes deltog minst 1,8 miljoner människor i över 125 länder.

– Nu är jag inte ensam längre, skriver 16-åriga Greta Thunberg i ett inlägg på Facebook med en bild på en av hennes tidiga strejker utanför riksdagen.

Bakom den globala strejken står ungdomsrörelsen Fridays for future, som inspirerats av Greta Thunbergs sittstrejker utanför Sveriges riksdag under sommaren 2018.

På rörelsens hemsida står det i skrivande stund att strejker kommer att hållas i 119 länder och i över 1 623 städer världen över. Bara i Sverige kommer det vara minst 100 strejker.

Skolstrejk för klimatet

Global strejk strax innan EU-valet

Att den globala strejken är planerad i dag, strax innan söndagens EU-val, är ingen slump.

– Tanken är att nå ut och påverka för att få folk att ta sig till valurnorna för att rösta för klimatet. Vid det senaste EU-valet röstade 51 procent i Sverige, så varje enskild röst är viktig. Men vi är partipolitiskt obundna och uppmanar till att man själv kollar upp vilka partier som arbetar för klimatet och röstar utifrån det, säger den 18-åriga eleven, och vana strejkaren, Isabelle Axelsson, till TT.

Isabelle och flera av hennes klasskompisar från Södra Latins Gymnasium i Stockholm är några av de tusentals ungdomar som väntas delta i strejken i centrala Stockholm under fredagen.

Thunberg väntas tala i Stockholm

Planen är att samlas vid Humlegården klockan 11, för att därefter marschera tillsammans till Kungsträdgården. Där väntar klockan 13 ett två timmar långt program på scenen, med framträdanden av bland andra Molly Sandén, Jireel och Danny Saucedo. Och inte minst: Greta Thunberg.

Arrangören uppskattar att 4 000 till 5 000 personer deltar i marschen, och 6 000 till 7 000 i manifestationen i Kungsträdgården. Det uppger de i den tillståndsansökan som lämnats in, enligt polisen.

– Hennes strejk har satt i gång en kedjereaktion som visar att vi inte är maktlösa. Hon är en person som man kan relatera till, samtidigt som hon kommer med kalla fakta och lever som hon lär, säger Isabelle Axelsson till TT.

Syftet med strejkerna är bland annat att pressa världens politiker att skynda på arbetet med att uppnå de internationellt uppsatta miljömålen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstrejk för klimatet

Mer i ämnet