Foto: Yara Nardi/TT

Greta Thunberg på Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisten Greta Thunberg har utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika människor av den amerikanska tidningen Time. På sitt instagramkonto skriver den 16-åriga klimataktivisten att hon känner sig hedrad över utmärkelsen.

”Greta Thunberg inspirerar envisa studenter och skambelägger apatiska vuxna”, så beskriver Time den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som nu hamnar på den amerikanska tidningens lista över världens 100 mest inflytelserika människor. Texten är skriven av Emma Gonzáles, en av grundarna till March for our lives-rörelsen i USA, och är kategoriserad under rubriken ”ledare”.

På sitt instagramkonto skriver Thunberg kort att hon känner sig hedrad över att vara med på listan. Tidningen har tidigare listat henne som en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar.

Strejkat sedan förra året

Greta Thunberg har sedan i somras skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.

Andra som finns på listan i samma kategori är Nancy Pelosi, talman i det amerikanska representanthuset, Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, USA:s president Donald Trump, den amerikanske domaren Brett Kavanaugh och påven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer