Greta Thunberg: ”En seger att klimatet uppmärksammas”

Uppdaterad
Publicerad

Det som förra året började med att Greta Thunberg skolstrejkade för klimatet når under fredagen global omfattning.

I över 100 länder och på 1 700 platser hålls miljömanifestationer.

– Vi står inför en existentiell kris, den största mänskligheten någonsin stått inför, säger Thunberg i sitt tal i Stockholm.

Tusentals människor samlades under fredagen vid Mynttorget i Stockholm under den pågående klimatmanifestationen, som är initierad av 16-åriga Greta Thunberg.

– Vi är de unga. Vi har inte bidragit till den här krisen, bara fötts till den här världen. Den här krisen kommer vi att få leva med i hela våra liv. Vi kommer inte acceptera det, säger hon i sitt tal på Mynttorget i Stockholm vid 12-tiden.

Skolstrejk för klimatet

Enligt Thunberg arrangerades över 100 manifestationer i Sverige och i lika många länder.

”Senaste uppdateringen säger: 2 052 platser i 123 länder på alla kontinenter, inklusive Antarktis”, skriver hon på Twitter.

Strejkat sedan i somras

16-åriga Thunberg har varje fredag sedan i somras skol- och sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm och tusentals ungdomar har tagit efter, bland annat i Tyskland och Storbritannien.

Fredagens manifestation syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

Se intervjun med Greta Thunberg i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstrejk för klimatet

Mer i ämnet