Greta Thunbergs väg från skolstrejkande tonåring till ikon

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har en svensk 16-åring blivit en av Europas mest inflytelserika opinionsbildare. Hennes röst når miljontals människor varje dag – samtidigt får hon också hård kritik. Här är Greta Thunbergs väg från skolstrejkande kändisdotter till ikon för miljörörelsen.

Hon har talat inför FN, den amerikanska kongressen och i EU-parlamentet. Överallt är Greta Thunbergs budskap detsamma: Lyssna på forskarna, vakna och börja agera.

En av dem som hänförts av Greta Thunberg är den svenska EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). Han säger att talet i EU-parlamentet den 16 april kändes som ett väckelsemöte.

– Det var en otrolig spänning i rummet. Det var fullsatt och folk köade utanför utan att få komma in. När Greta klev in i rummet blev det knäpptyst, sedan fick hon stående ovationer. Hon höll ett väldigt bra tal, berättar Federley.

Politiker drömmer ju om att folk ska lyssna på dem, här har ju Greta verkligen lyckats.

– Ja, verkligen. Politisk styrka handlar inte om att ha mest muskler, gapa högst eller ens ha flest mandat i en politisk församling utan det handlar om det Greta har kunnat visa på. Hon har en idé, ett uppdrag och är beredd att offra saker för det.

Känner du någon avundsjuka för att det är så många som faktiskt lyssnar på hennes budskap?

– Jag är inte avundsjuk på det som hon nu är en del av. Alla vill äga henne och alla vill fästa på hennes kamp. Greta Thunberg är ingen tårta som vi andra ska dela på. Hon är en budbärare som ger oss ett uppdrag och det enda vi politiker kan göra för att göra henne rättvisa är att ta den här bördan från hennes axlar.

Hyllad av påven, The Terminator och Obama

Men historien om Greta Thunberg, dotter till operasångerskan Malena Ernman, börjar ju inte i maktens korridorer som EU-parlamentet utan i augusti 2018 när den då 15-åriga tjejen för första gången sätter sig utanför Sveriges riksdag med sitt nu världskända plakat med budskapet ”Skolstrejk för klimatet”.

Sedan dess har flera kyrkliga företrädare, bland dem Berlins biskop Heiner Koch, liknat den svenska 16-åringen vid Jesus. Faktum är att hon till och med har träffat påve Franciskus i Rom. En månad innan EU-valet hyllades Greta Thunberg av USA:s tidigare president Barack Obama och bara en månad tidigare utsåg magasinet Time henne till en av världens 100 mest inflytelserika människor

Bland de många fansen i Hollywood finns bland andra Kaliforniens tidigare guvernör Arnold ”The Terminator” Schwarzenegger.

”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken. Du inspirerar mig. Fortsätt i skolan och jag skulle gärna vilja bjuda in dig till Wien och R20 så du kan inspirera ännu fler”, skrev han på Twitter i september 2018.

Sedan Greta Thunberg för första gången satte sig utanför Sveriges Riksdag har hennes rörelse spritt sig över världen och hundratusentals ungdomar har demonstrerat för klimatet.

Forskaren: Greta har gjort det coolt att bry sig om miljön

Kan det finnas någon psykologisk förklaring till Greta Thunbergs explosionsartade popularitet? Svaret är ja, enligt Maria Ojala, docent i psykologi vid Örebro Universitet.

– Vi människor är sociala varelser i första hand och vi påverkas betydligt mer av andra än vad vi tror. Förebilder är inte minst viktiga i ungdomstiden då man letar efter sin identitet. Inte minst får kompisar och förebilder ute i samhället, exempelvis idoler och influencers, en större betydelse, säger hon.

Maria Ojala talar bland annat om self-efficacy, tron på att man som individ faktiskt kan påverka – eller till och med förändra världen.

– Ett sätt att öka den känslan är att se andra lyckas med att utföra det som man ser som omöjligt eller svårt att genomföra. Greta är en förebild som visar att man som ung kan påverka då det gäller klimatfrågan, säger hon och fortsätter:

– Därtill visar hon att det är socialt korrekt att bry sig om klimatfrågan. De sociala normerna, det vill säga vad som anses ”coolt” att göra angående klimatfrågan har ändrats genom hennes engagemang.

”Har fått vänner för livet”

Studier, som bland annat Maria Ojala genomfört, visar också att det kollektiva engagemanget ger en känsla av gemenskap som ger mening till vardagen.

– Att finna något att engagera sig inför som är viktigt för det egna jaget men också för det större samhället är något som är viktigt för alla människor, inte minst unga, och är förknippat med utökat välmående.

Vi pratar mycket om klimatångest men det handlar också om gemenskap, man kämpar mot ett gemensamt mål – att rädda världen?

– Ja. I studien jag genomförde talade många unga om att de fick vänner för livet när de engagerade sig. Vissa nämnde också att de känt sig lite utanför tidigare med sin oro för frågor som kanske inte så många unga ger uttryck för i vardagslivet, säger Maria Ojala och fortsätter:

– Plötsligt möter man många som tänker och känner på samma sätt som man själv gör, vilket blir en bekräftelse av den egna identitet, att man är okej. Och kanske till och med mer än så när man jobbar för en sak som anses vara moraliskt rätt hos många.

Inte populär hos alla

Men det är inte alla som gillar Greta Thunberg och hennes budskap. På nätet är det många som har en åsikt om 16-åringen – många är extremt kritiska. Och det finns även svenska politiker som manar till besinning.

En av dem är Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat till EU-valet.

– Som tidigare ungdomsförbundsordförande har jag full respekt för hennes starka engagemang, sa Skyttedal, nyligen till Aftonbladet.

Hon fortsatte:

– Sedan tycker jag väl att det är lite problematiskt när man framställer henne som en expert, hon är fortfarande ett barn.

När SVT Nyheter frågar Sara Skyttedal om vem som utmålar Greta Thunberg som expert svarar hon:

Jag upplever att i klimatdebatten framställs hon som en auktoritet av samma dignitet som just experter. Där blir det problematiskt då Thunbergs olika val – som exempelvis synen på flyget – gör att hon används som slagträ i debatten på ett olämpligt sätt.

Om hon får makthavare att lyssna och agera, är hennes ålder då ett problem?

Varken Thunbergs ålder eller engagemang är ett problem, tvärt om. Det handlar om hur vuxna hanterar detta och försöker använda sig av henne för att framhäva sig själva och kapitalisera politiskt eller ekonomiskt på bekostnad av henne.

Samarbetade med PR-expert

Ögonbryn höjdes också när Greta Thunbergs familj i samband med skolstrejken gav ut boken ”Scener ur hjärtat”. En försäljningssuccé som ska ges ut på flera språk. Malena Ernman, Greta Thunbergs mamma, har dock slagit tillbaka mot kritiken.

”När boken gavs ut berättade vi tydligt att all eventuell vinst kommer gå till olika organisationer som arbetar med klimat, miljö, djurrättsfrågor och barn med särskilda behov”, har hon skrivit på Facebook.

Det faktum att Greta Thunberg tidigare samarbetade med PR-experten Ingmar Rentzhog har också skapat rubriker. Ingmar Rentzhog har anklagats för att använda Greta Thunberg vid en nyemission som drog in över tio miljoner kronor till ett av hans bolag, We Don't Have Time.

Greta Thunbergs roll som ungdområdgivare ska dock, enligt Ingmar Rentzhog ha avslutats på grund av tidsbrist redan innan saken granskades av bland andra Svenska Dagbladet.

Ingmar Rentzhog slår också tillbaka mot påståendet att han ska ha använt sig av Greta Thunbergs namn.

”Ingenstans i marknadsföringen inför nyemissionen nämns Greta Thunberg”, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Frilansjournalisten Andreas Henriksson var en av de som tidigt var ute och granskade sambandet mellan Greta Thunberg och Ingmar Rentzhog.

– Jag upptäckte att Greta från dag ett samarbetade med en skicklig PR-konsult som sålt sin byrå för att jobba heltid med sitt klimatengagemang och sin klimataktivism. Som gammal PR-reporter tyckte jag att den historien kopplad till Greta Thunberg också förtjänade att berättas, säger han.

Är det ett problem att Greta Thunberg har fått draghjälp av en PR-expert?

– Nej, inte alls. Det är så modern opinionsbildning går till. Men jag förstår inte var både Ingmar Rentzhog och familjen Thunberg har mörkat och förnekat samarbetet. Det finns inget att skämmas för när två skickliga aktivister teamar upp i samma fråga.

Enligt Andreas Henriksson kan en förklaring vara att det är lättare att sälja in en rörelse som växt fram organiskt.

– Så kan det vara, säger han.

Enligt Ingmar Rentzhog stämmer inte heller detta påstående:

”Varken jag eller familjen Thunberg har någonsin mörkat eller förnekat att Greta var aktiv i We Don't Have Time, som Andreas Henriksson påstår i ett citat. Vi har inte mörkat någonting, utan hela tiden varit öppna med vårt samarbete, även efter att det avslutats”, skriver han i mejlet.

”En skickligt iscensatt PR-kampanj”

I januari i år berättade Malena Ernman dessutom att Bo Thorén från föreningen Fosilfritt Sverige var den som kläckte idén om att Greta Thunberg skulle strejka från skolan för att uppmärksamma klimatet. Något som gav kritikerna ytterligare vatten på sin kvarn – är allt egentligen bara en synnerligen skickligt utförd PR-kampanj?

Diskussionen förs på högsta politiska nivå. Den 25 april kallade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson 16-åringens aktivism för just en ”iscensatt PR-kampanj”, när han intervjuades i TV4.

Ett uttalande som väckt kritik hos Greta Thunbergs supporters. Bland dem socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som på Twitter skriver att det hela är ”skamligt”.

Greta Thunberg om kritiken

Greta Thunberg själv avvisar kritiken i ett sms till Expressen:

”Det finns ingen enskild organisation eller person som står bakom mig. Det har aldrig funnits någon som sagt åt mig vad jag ska göra eller vad jag ska säga”.

Diskussionen är som sagt inte ny och Malena Ernman har tidigare försvarat sin dotter mot just den här typen av kritik:

”Greta har ingen och har aldrig haft någon som 'står bakom' henne. All planering gjorde hon helt själv. Sista månaden har hon tagit emot frivillig, idéell hjälp att hantera alla internationella pressförfrågningar. I övrigt har hon absolut inte vid något tillfälle haft någon hjälp eller stöd från någon PR-byrå”, har hon skrivit på Facebook.

Det finns som sagt många åsikter om Greta Thunberg, vars inflytande bara har växt sedan den dagen i augusti då hon för första gången bestämde sig för att ta ställning för klimatet. En sak är dock säker – i dag är 16-åringen en ikon för en växande miljörörelse i förändring.

Frågan är dock om hennes kamp överhuvudtaget kommer ha någon effekt på EU-valet den 26 maj. Vi ställer frågan till Karin Malmström, PR-konsult på Westander med inriktning på EU, opinionsbildning och lobbying.

– Greta fungerar som en katalysator, hennes engagemang har blivit en given middagsdiskussion och gett klimatfrågan ett genomslag vi inte sett tidigare. Att det förändrar hur väljarna röstar är inte säkert. Men att klimatfrågan rankas högre påverkar definitivt det politiska samtalet och därmed också Europaparlamentarikerna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet