EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker och EU-rådets ordförande Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

EU oeniga om kandidater till toppjobben – nytt möte spikat

Uppdaterad
Publicerad

EU:s ledare lyckades inte enas om vilka som ska nomineras till EU:s tyngsta poster, bland annat kommissionens ordförande. Det efter torsdagskvällens toppmöte i Bryssel fallerat. EU-rådets ordförande Donald Tusk har kallat EU:s stats- och regeringschefer till ett nytt möte.

Om drygt en vecka, den 30 juni görs ett nytt försök bland EU:s medlemsländer att utse nya kandidater till de högsta toppjobben inom EU. Det är bara några dagar innan parlamentet utser en ny talman.

– Då vill rådet ha hela namnpusslet klart, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Han menar att EU:s ledare har svårt att enas kring vilken kandidat som ska ta över efter Jean Cluade Juncker, EU-kommissionens ordförande.

De som har omnämnts är Manfred Weber, tysk kristdemokrat, Margarethe Vestager, dansk libera, och Frans Timmermans, nederländsk socialdemokrat.

Löfven: ”Siktet är att nå ett beslut”

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger till SVT Nyheter efter mötet att även om de tre kandidaterna inte kan få majoritet just nu, innebär inte att de är ute ur leken.

– Det finns idag ingen majoritet för någon av kandidaterna. Det innebär att den diskussionen fortsätter, med sikte att nå ett beslut söndagen den 30:e juni. Men under den tiden måste naturligtvis processen och diskussionen fortsätta.

Känns det inte visset att ni suttit så länge utan att kunna komma överens om några namn?

– Jo det är klart att alla hade vela göra det, men det namnet ska sist och slutligen också godkännas av parlamentet. Och ingen av de här kandidaterna kan få en majoritet i det här läget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet