• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Socialdemokraternas fem toppnamn till Europaparlamentsvalet. Från vänster Johan Danielsson, Heléne Fritzon, Jytte Guteland, Erik Bergkvist och Evin Incir. Foto: Pontus Lundahl / TT, Christine Olsson/TT

Här är EU-kandidaterna som oftast går emot egna partiet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas toppkandidater till EU-valet är de som oftast tycker annorlunda än partiet – åtminstone om man jämför svaren i SVT:s valkompass. Den enskilde kandidat vars svar i flest fall skiljer sig från partiets är dock liberalernas Allan Widman.
– Jag försöker vara uppriktig och ganska rak. Det leder väl till att jag ibland blir lite mer profilerad än ett partisvar som är mer av en kompromiss.

SVT Nyheter har bett samtliga partier som i dag finns representerade i Europaparlamentet och deras kandidater till det kommande EU-valet att fylla i SVT:s valkompass.

De har fått svara på 33 frågor som sträcker sig över ett brett spann av ämnen. I 29 av dessa frågor får de ta ställning till sakpolitiska påståenden genom att välja ett av fyra svarsalternativ: om påståendet är ganska bra; mycket bra; ganska dåligt eller mycket dåligt.

Socialdemokraterna är det parti där kandidaterna oftast svarar annorlunda än partiet.

– Det är bra att de svarar som de tycker i olika sakfrågor. Sedan har vi en partilinje som man måste förhålla sig till vid omröstningar och liknande, säger Socialdemokraternas valledare, John Zanchi till SVT Nyheter.

Bolagsstyrelser och sexualbrott

Ett tydligt exempel är frågan om EU ska bestämma en lägstanivå för andelen kvinnor i börsbolagens styrelser. Här svarar partiet att det är ett ganska dåligt förslag medan fyra av fem toppnamn anser att förslaget är ganska bra eller väldigt bra.

Ett annat exempel är frågan om EU ska införa ett förbud mot köp av sexuella tjänster. Partiet svarar att förslaget är ganska dåligt medan fyra av fem toppkandidater återigen anser att förslaget är ganska eller väldigt bra.

– När det gäller frågan om sexuella tjänster kan det vara så att man vill visa väljarna var man står i sakfrågan och vara tydlig med att man vill ha lagstiftning på området. Sedan är frågan om den ska ligga på EU-nivå eller nationell nivå – det kan skapa en dubbelhet i svaren, säger John Zanchi (S).

På andra sidan spektrumet, alltså där partiernas svar nästan inte skiljer sig alls från toppkandidaternas svar, finns Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Moderaterna. Från M saknas dock svar från en av toppkandidaterna.

– Jag tror att det beror på att vi har en tydlig demokratisk process när vi jobbar fram vår partilinje, då blir man mer överens, säger Vänsterpartiets kommunikationschef Marie Antman.

Det är inte så att partipiskan är extra hård hos er?

– Nej det tror jag inte, det beror nog snarare på att vår politik är förankrat bland kandidaterna.

Kandidaternas rebell

Den toppkandidat som allra oftast svarar annorlunda än partiet är liberalernas fjärdenamn på listan, riksdagsledamoten Allan Widman.

I 8 av 29 frågor svarar han annorlunda än partiet. Det gäller exempelvis påståendet ”EU ska förbjuda engångsartiklar av plast” där partiet och samtliga övriga toppnamn anser att förslaget är mycket bra medan Allan Widman anser att förslaget är ganska dåligt.

– Jag har alltid tyckt att det är bättre att prisa ut produkter än att förbjuda dem. Jag är inte mer förtjust i plast i haven än någon annan men det handlar om vilken metod man bör använda för att få bort den.

Avvikande åsikter bland toppkandidaterna:

Socialdemokraterna: 20 av 145 möjliga

Liberalerna: 11 av 145 möjliga

Sverigedemokraterna: 8 av 145 möjliga

Centerpartiet: 7 av 145 möjliga

Miljöpartiet: 5 av 145 möjliga

Kristdemokraterna: 5 av 145 möjliga

Vänsterpartiet: 4 av 145 möjliga

Moderaterna: 3 av 122 möjliga (saknas svar från en kandidat)

Feministiskt initiativ:  2 av 145 möjliga

SVT Nyheter har jämfört hur partierna har svarat i SVT:s valkompass med hur deras respektive toppkandidater (plats 1-5) har svarat.

Varje tillfälle där partiet antingen svarat att ett förslag är ganska bra eller väldigt bra medan kandidaten svarat att förslaget är ganska dåligt eller väldigt dåligt (eller vice versa) har räknats som en avvikande åsikt.

Alla 45 toppkandidater har svarat, men en kandidater från Moderaterna har bara svarat på ett fåtal frågor. 5 kandidater som svarar på 29 frågor var ger 145 möjliga utfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och EU

Mer i ämnet