På fredag väntas klimatmanifestationer världen över, inspirerade av klimataktivisten Greta Thunberg. Foto: TT arkivbild

Greta-effekt i hela världen på fredag

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången samlas svenskar över hela landet i en klimatstrejk i morgon, fredag. Internationellt planeras manifestationer i nästan hundra länder inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg.

I Sverige förbereds manifestationer i 114 städer. Klimatstrejken är den andra större aktionen sedan den 30 november i fjol, inför FN:s klimatkonferens. Sedan dess har engagemanget har vuxit – framför allt internationellt – enligt aktivisterna.

– Det är mycket mer globalt den här gången. Det är väldigt många fler länder än Sverige som ska delta och demonstrera och visa sitt missnöje, säger Isabelle Axelsson, klimatstrejkare i Stockholm.

Manifestationer i 98 länder

Hittills är klimatmanifestationer registrerade i 1 325 städer i sammanlagt 98 länder.

Demonstrationerna är inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg och hennes uppmärksammade skolstrejk för klimatet. Den svenska 16-åringen har sedan i somras sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag och strejken har fått spridning långt utanför landets gränser. Tusentals barn och ungdomar har strejkat i bland annat Australien, Tyskland och Storbritannien.

Fredagens manifestation syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

– Det är jättemånga arter som dör ut, både växter och djur, och det är människor som dör varje dag på grund av klimatförändringarna och klimatkrisen. Det är inte acceptabelt, säger Isabelle Axelsson.

”En revolt”

Många av de som väntas delta i morgon är skolelever även om skolorna generellt inte godkänner ledighet.

– De flesta har inte fått beviljat ledigt från rektor och skolledning, säger Isabelle Axelsson, som själv är skolelev i Stockholm.

– Det är självklart lite sorgligt men det här är ju ändå en strejk, och skulle det vara en strejk om fick ledighet till att göra det? Det är klart att vi vill ha stöd från skolorna och andra vuxna, men självklart kan vi inte begära det, det här är ju ändå som en revolt mot dagens system, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.