• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

78 procent av europeérna tror att människan har orsakat klimatförändringarna, men endast 33 procent stödjer höjda skatter på fossila bränslen. Foto: Adobe Stock

Tro på klimatforskning betyder inte att man stöttar åtgärderna

Uppdaterad
Publicerad

De flesta européer tror på klimatvetenskapen, men samtidigt finns det svagt stöd för en skatt på koldioxidutsläpp. Det visar en ny studie från Umeå Universitet.

Förhållandevis många i våra europeiska grannländer tror på klimatförändringarna. Men varför går då omställningsarbetet inte snabbare? Det frågade sig några svenska sociologiforskare.

Deras studie visade att länder som Sverige som har hög tilltro till det politiska systemet också har hög tilltro till att skatt på fossila bränslen är en bra metod för att minska utsläppen. 

Klimat

Men så ser det inte ut för hela Europa.  

För trots att 78 procent av europeérna tror på forskningen som visar att människan har orsakat klimatförändringarna, så är det endast 33 procent som stödjer höjda skatter på fossila bränslen. 

Politik viktigare än teknik 

Till grund för studien ligger enkätsvar från över 42 000 personer i 23 europeiska länder.  

— Färska studier inom samhällsvetenskapen, och särskilt den här, visar att vår största utmaning för att klara klimatkrisen är politisk, inte teknisk, säger Larissa Basso, som forskar på hållbara politiska system vid Stockholms Universitet.  

I länder som har låg politisk tillit, till exempel Italien, Polen, Portugal, Slovenien och Spanien spelar det ingen roll om människor tror på klimatförändringarna eller inte.  

Stödet för fossila skatter är svagt både bland klimatskeptiker och bland de som tror på forskningen.

Pålitliga system viktigt 

Men i länder med hög politisk tilltro, som Norge, Sverige, Finland, Schweiz och Nederländerna är de som tror på klimatforskningen mer benägna att stödja skatter på bränslen som bensin, kol och diesel.  

Forskarnas slutsats är att tilltro för det politiska systemet är viktigare än någonsin för att sänka koldioxidutsläppen.  

— Centrala byggstenar i ett effektivt klimatarbete är att politiker i allmänhet går att lita på. Att de är pålitliga, kompetenta och icke-korrupta och att de statliga institutionerna är opartiska och effektiva, säger Joakim Kulin, en av författarna till studien.

Studien är publicerad i tidskriften Global Environmental Change. 

Vad behövs för att politiker ska kunna driva igenom klimatåtgärder?

1. Centrala byggstenar i ett effektivt klimatarbete är att politiker i allmänhet går att lita på. Det vill säga att de är pålitliga, kompetenta och icke-korrupta och att de statliga institutionerna är opartiska och effektiva. 

2. Att skapa högre acceptans för impopulära, men potentiellt effektiva, styrmedel såsom fossilbränsleskatter är centrala i omställningen till ett fossilfritt samhälle. 

3. En majoritet av svenska befolkningen (86% i juni 2019 enligt en Novusundersökning) tror att klimatförändringarna är orsakade helt eller delvis av människan. Men betydligt färre är mycket eller extremt oroliga över klimatförändringarna. Att befolkningen tar klimatförändringarna på allvar, vilket rimligen borde innebära att man oroar sig för dem, framstår därför avgörande för klimatarbetet och omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Källa: Joakim Julin, sociolog vid Umeå Universitet och medförfattare till studien och Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet