Freja Fritioff: ”Får man ta ledigt för en Thailandsresa borde man få ta ledigt för en skolstrejk” Visa alla (4)
Visa alla (4)

Hundratals skolelever i Nyköping deltar i internationella klimatstrejken

Publicerad

Både elever, lärare och politiker har samlats på Stora Torget i Nyköping för att delta i skolstrejken, inspirerad av klimataktivisten Greta Thunberg, som pågår runt om i hela världen under fredagen.

Flera av de sörmländska kommunerna finns representerade under fredagens skolstrejk för klimatet. Det handlar om Nyköping, Eskilstuna, Katrineholm, Strängnäs, Gnesta och Trosa.

På Stora Torget i Nyköping hade hundratals människor samlats under förmiddagen.

Hundratals studenter och skolelever i Nyköping deltog i internationella klimatstrejken. Foto: SVT/Maria Lapenkova

Förutom elever deltog även bland annat lärare och politiker.

Marcus Pehrsson (S).

– Jag är här för att visa mitt stöd. Jag är också här för att berätta för demonstranterna att kommunstyrelsen tillsatt ett utskott som ska jobba med klimat och hållbarhet i kommunen. Jag håller med demonstranterna om att det går för långsamt, men det är viktigt att veta att det ändå pågår saker, säger Marcus Pehrsson (S), ersättare i kommunstyrelsen i Nyköping.

Stina Ulvenhag, Sigrid Samuelsson, Freja Fritioff och Clara Fritioff var några av dem som samlats på Stora Torget i Nyköping för att demonstrera under fredagen. Foto: SVT/Maria Lapenkova

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer