Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, svenska klimataktivisten Greta Thunberg och brasilianske ursprungsbefolkningsledaren och miljöaktivisten Raoni Metuktire hör till förhandstipsen gällande Nobels fredspris. Foto: Mulugeta Ayene/AP, Andrej Ivanov/Reuters, Francisco Seco/AP

Här är favoriterna till Nobels fredspris

Uppdaterad
Publicerad
Spelbolagen ger ett tydligt besked. Klimataktivisten Greta Thunberg är storfavorit till att motta Nobels fredspris 2019. Men experterna är inte lika säkra.
– Jag tror att priset går till Reportrar utan gränser, säger Henrik Urstad, chef vid norska fredsforskningsinstitutet Prio.

Förhandstipsen har till stor del handlat om Greta Thunberg. Hon har lagt grunden för en global klimatrörelse som mobiliserar ungdomar i hela världen. Hon har hållit ett uppmärksammat brandtal inför FN:s generalförsamling och har på relativt kort tid etablerat sig som en av världens tyngsta opinionsbildare.

Enligt flera spelbolag, som ger henne odds omkring 1,5 gånger pengarna, har hon nu en stor chans att bli Sveriges sjätte fredspristagare genom tiderna.

Norge tror inte på Greta

När det norska fredsforskningsinstitutet Prio listar sina favoriter till priset finns däremot Greta Thunberg inte med.

– Det finns ett väldigt starkt ungdomsengagemang i världen just nu. Greta är kanske den främsta representanten för detta, men det finns många andra som är aktiva i framför allt demokratiseringsprocesser, säger Prio-chefen Henrik Urstad.

Han lyfter särskilt fram ungdomsaktivisterna Hajer Sharief från Libyen, llwad Elman från Somalia och Nathan Law Kwun-chung från Hong-Kong.

Journalistiken kan prisas

Henrik Urstad tror dock att priset i år går till en journalistorganisation.

– Vi vet att oberoende journalistik är en central del i demokratiseringen av stater, och att demokratiska stater är fredligare. I dagens samhälle där debatten om fake news är levande är det dessutom viktigt att vi stöttar den oberoende journalistiken.

Henrik Urdal är chef på det norska fredsforskningsinstitutet Prio. Foto: Prio

Han nämner bland annat den amerikanska organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) och den turkiska nyhetstidningen Cumhuriyet som tänkbara pristagare, men håller organisationen Reportrar utan gränser som sin personliga favorit.

– Jag tror att priset går till Reportrar utan gränser, säger han.

Fridays for future

Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, både tror och hoppas att fredspriset går till klimatrörelsen Fridays for future – den globala gräsrotsrörelse med klimatstrejkande ungdomar som inspirerats av Greta Thunberg.

– Jag tycker att det är dags att klimatfrågans koppling till fredsfrågan synliggörs. Utan ett hållbart klimat kan vi inte bygga en hållbar fred, säger hon.

Trots att Greta Thunberg är den självklara frontfiguren ser hon hellre att priset går till rörelsen i stort.

Agnes Hellström är ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Greta upprepar ständigt att hon vill få bort fokus från sin person och istället rikta det mot forskningen. Dessutom är hon inte den första som engagerat sig i frågan, säger Agnes Hellström.

Fredsavtal på Afrikas horn

Bland övriga förhandstippade kandidater finns Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Han ger låga odds på spelbolagen efter att ha varit en drivande part i det historiska fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea som tecknades förra året.

– Han är en värdig mottagare men det är ju sällan enbart en person som ligger bakom ett fredsavtal, säger Agnes Hellström.

– Men det hade varit positivt att lyfta ett lyckat exempel på en lösning av en situation som varit låst i många år, fortsätter hon.

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström tror och hoppas på Etiopiens premiärminister. Gällande Greta Thunberg säger hon så här i Morgonstudion.

– Jag tror inte att Greta Thunberg får fredspriset. Dels för att man brukar premiera insatser för året innan och hon hade sitt stora genombrott i år. Och hur viktig jag än tycker att klimatfrågan är så är kopplingen inte glasklar till konflikter. Torka i Syrien är absolut en konfliktdrivande orsak men fortfarande är det politik och ekonomi som är de tydligaste orsakerna, säger hon.

Andra kandidater som figurerat bland förhandstipsen är den brasilianske ursprungsbefolkningsledaren och miljöaktivisten Raoni Metuktire som i många år kämpat för ursprungsinvånares rättigheter och för bevarandet av regnskogen i Amazonas, samt Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern som hyllats stort för sitt engagemang efter terrordådet i Christchurch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer