Greta Thunberg var själv inte på plats vid galan på Konserthuset i Stockholm, men representerades av klimataktivisterna Sofia Axelsson och Isabella Axelsson. Foto: Henrik Montgomery/TT, Melissa Renwick/TT

Greta Thunberg tackar nej till Nordiska rådets pris

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen tilldelades Greta Thunberg Nordiska rådets årliga miljöpris. Men klimataktivisten ville inte ta emot priset, enligt två representanter.

Greta Thunberg var själv inte på plats vid galan på Konserthuset i Stockholm, då hon befinner sig i USA. Men klimataktivisterna Sofia Axelsson och Isabella Axelsson representerade henne under kvällen – bland annat genom att läsa upp ett tal från Greta Thunberg där hon tackar nej till priset.

”Jag befinner mig just nu på resande fot genom Kalifornien, så därför kan jag inte närvara i dag. Jag vill tacka Nordiska rådet för den här utmärkelsen, det är en stor ära. Men klimatrörelsen behöver inga fler priser, det vi behöver är att våra makthavare och politiker ska lyssna på forskningen.”

Övriga nominerade till miljöpriset var organisationerna Grim, Ekoenergy, Guðrun & Guðrun, Plastic not so fantastic, Aftur och Emmaus Åland.

Totalt delades fem priser ut under galan, i kategorierna litteratur, barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljö. Prissumman för var och en av de fem kategorierna är 350 000 danska kronor, ca 500 000 kronor.

Vinnare av Nordiska rådets miljöpris 2019, Greta Thunberg, Sverige. Två företrädare talar för Greta Thunberg – som väljer att inte ta emot priset. Foto: Johannes Jansson – norden.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.