Greta Thunberg gör sin sista skolstrejk för klimatet innan hennes sabbatsår från skolan inleds. Foto: SVT

Greta Thunberg: ”Det betyder inte att de lyssnar”

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg är känd världen över för sin ”Skolstrejk för klimatet” och bland annat åka till USA med en segelbåt. Hon har fått mycket uppmärksamhet och fått träffa framstående makthavare men tycker hon att de har lyssnat på henne?

Det har gått ett år sedan Greta Thunberg, 16, satte sig utanför riksdagen för att strejkta för klimatet. Då var hon ensam – men det är hon inte nu.

Efter nästan ett år av aktivt klimatarbete gör hon kanske sitt sista framträdande i rampljuset på ett tag. Nu ska den 16-åriga klimataktivisten segla över Atlanten.

”Fokusera på forskningen”

I drygt ett år har Greta Thunberg aktivt arbetat med att informera världen om nödläget för klimatet. Nu väntar ett nytt kapitel när hon ska ta segelbåten över Atlanten till USA för att sprida vidare information om klimatet.

– Jag hoppas att vi fokuserar på forskningen istället för på individer, säger Greta Thunberg till SVT.

Hon har markerat mot makthavare genom bland annat skolstrejker och i tal till världsledare. Hennes budskap: Det är akut och klimatet kan inte vänta.

Seglar till USA

I höst deltar hon på två stora FN-möten om klimatet. Det första mötet är i FN-högkvarteret i New York den 23 september och det andra i Santiago i Chile där FN håller sina årliga klimatförhandlingar i början av december.

Eftersom Greta Thunberg inte flyger har hon i stället blivit erbjuden skjuts med tävlingsbåten Maliza II.

Under det senaste året har Greta Thunberg rest världen runt och talat på klimatkonferenser, hållit tal i det brittiska parlamentet, träffat påve Franciskus i Rom och även fått ett brev från Dalai lama som hyllat Thunbergs insatser för miljön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer