Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hon var ”ur-Greta” redan 1992 – men sedan skenade utsläppen

Hon var ”ur-Greta” redan 1992 – hyllar svenska aktivisten

Uppdaterad
Publicerad

Redan för 27 år sedan talade Severn Cullis-Suzuki inför FN med samma budskap som Greta Thunberg gör i dag. Och likheten med Thunberg är något som även hon ser själv.
– Jag är ett stort fan av Greta, säger hon.

För 27 år sedan fick Severn Cullis-Suzuki tala inför världens ledare på miljömötet i Rio de Janeiro. Hon berättade om sin rädsla och uppmanade delegaterna att inte glömma att förhandlingarna gällde deras egna barn. Som sin tids Greta Thunberg fick hon applåder och uppmärksamhet. Budskapet var snarlikt och hon ser själv likheterna.

– Jag är ett stort fan av Greta, hon är en fantastisk ung krigare, säger hon.

När hon var nio startade hon en egen miljöförening. När hon var 12 samlade hon och tre kompisar in pengar för att resa från Kanada till miljökonferensen i Rio de Janeiro. Hennes sex minuter i talarstolen gav Severn Cullis Suzuki en enorm uppmärksamhet och var starten på en livslång bana för henne som aktivist för miljö och ursprungfolk.

Fanns en stark miljövåg

FN:s miljömöte i Rio de Janeiro la grunden till de globala klimatförhandlingarna och mycket annat miljöarbete. Och då fanns en stark miljövåg och en tro på att det internationella samarbetet skulle kunna lösa miljöfrågorna. Men det blev inte så. Sedan 1992 har koldioxidutsläppen ökat 60 procent.

I klippet ovan kan du se bitar av Severn Cullis Suzukis tal och Gretas, och varför hon anser att barn och unga har en unik möjlighet att påverka makthavarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet