Döende korallrev, smältande isar i Arktis och fler skogsbränder är några av de väntade konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Foto: Romas Dabrukas/AP/TT & Hugh Carey/AP/TT & SVT

Så stor roll spelar en halv grad mer i global uppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

En halv grad kan låta lite, men skillnaderna om vi når klimatmålen på 1,5 graders temperaturhöjning istället för två grader är i vissa fall kolossala, enligt FN:s klimatrapport. SVT listar några exempel, med siffror från FN:s rapport samt en sammanställning av nättidningen Carbon Brief.

Korallrev

Skillnaden mellan 1,5 grader och 2 grader är så pass stor vad gäller korallreven att den ägnas en egen sektion i FN:s nya klimatrapport. 99 procent av de tropiska korallreven riskerar att förstöras vid 2 grader. Om man däremot lyckas hålla målet på 1.5 grader så bevaras 10 – 30 procent av korallreven.

Klimatkrisen

Det påverkar inte bara den biologiska mångfalden – korallreven bidrar också till matförsörjningen för samhällen intill dem, och de bidrar även till turistnäringen. Det är ett tydligt exempel på en dominoeffekt, där en konsekvens av den globala uppvärmningen ger upphov till fler allvarliga konsekvenser inom andra områden.

Värmeböljor

Värmeböljor likt den som drog in över Europa i somras väntas bli allt vanligare. Sannolikheten att sådana inträffar årligen i Europa ökar med 67 procent vid två grader. Samma siffra ligger på 47 procent vid 1.5 grader. Även längden av värmeböljorna ökar vid två grader, och risken för skogsbränder ökar i och med det.

Skulle målet på 1.5 grader nås, skulle 420 miljoner färre människor drabbas av återkommande extrema värmeböljor, visar FN:s rapport.

Arktis

Isarna i Arktis bedöms bli extra utsatta enligt FN. Skulle man nå målet på 1.5 grader väntas det bli en isfri sommar där vart hundrade år. Vid två grader blir det en isfri sommar vart tionde.

Nederbörd och torka

Extrem nederbörd väntas bli vanligare. Värst drabbat väntas norra Europa, Island, norra Asien och Kanada bli. Samtidigt blir perioder av torka vanligare och mer extrema i Medelhavsregionen och i södra Afrika vid en global uppvärmning på två grader. Det har i förlängningen en stor påverkan på grödor och matproduktion i dessa områden.

Siffrorna kommer från FN:s klimatrapport och från nättidningen Carbon Brief som gjort en sammanställningen av 70 forskningsstudier som referensgranskats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet