Miljöprofessorn Johan Rockström, även chef för Stockholm Resilience Centre, menar att politikerna måste börja jobba för stora samhällsförändringar om Sverige ska klara utsläppsmålen. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Miljöprofessor: Lasta inte klimatomställningen på individens axlar

Uppdaterad
Publicerad

I och med IPCC:s alarmerande klimatrapport hoppas miljöforskaren Johan Rockström att politikerna blivit mer mottagliga för att genomföra åtgärder som minskar utsläppen – bortom miljöbilspremie, flygskatt och elcyklar.- Sådana åtgärder är bra, men vi måste designa om hela städer, säger han till SVT Nyheter.

Egentligen bekräftar IPCC:s rapport som kom i måndags det miljöforskare försökt kommunicera i flera år: För att undvika en global katastrof måste de klimatfarliga utsläppen minska mycket snabbare än vad de gör idag. Det menar Johan Rockström, forskare i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Den nya rapporten visar att klimatförändringarna sker snabbare, och att de dramatiska konsekvenserna kan komma vid lägre temperaturer, än vad man tidigare trott.

– Vi måste accelerera och skala upp våra åtgärder på ett sätt som vi inte har gjort än så länge. Sverige är ett av världens mest ambitiösa länder när det gäller utsläppsminskning, men våra ansträngningar räcker inte och räckte inte före den här rapporten heller, säger Johan Rockström.

Vetenskapskommission

Johan Rockström menar att det är dags att regeringen tillsätter en vetenskapskommission med uppdrag att mycket snabbt översätta IPCC:s rapport till svenska förhållanden. Det finns redan tydliga riktlinjer: utsläppen måste börja minska år 2020 och vara halverade senast 2030.

– Det behövs stora, stora samhällsomställningar. Politiskt ska man sätta press på de tunga samhällsaktörerna så som industrin, kommuner, landsting, städer och myndigheter.

Ingen individuell fråga

Hittills har mycket av den uppmärksammade miljöpolitiken handlat om livsstilsförändringar, till exempel premie för miljöbilar och elcyklar och miljöbeskattade flygresor. Johan Rockström menar att medborgarnas engagemang är viktigt, men att klimatomställningen inte bör lastas på individens axlar.

– Vi kan börja jobba med vår livvstil men det är ändå uppifrån det måste ske. Vi kan inte bara hålla på med de marginella delarna. Sådana åtgärder är bra, men vi måste designa om hela städer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.