Trump efter Greta Thunbergs tal: Hon verkar lycklig

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump reagerar nu på klimataktivisten Greta Thunbergs uppmärksammade och känslosamma tal vid öppnande av FN:s klimatmöte.”Hon verkar vara en lycklig ung flicka”, twittrar Donald Trump

Greta Thunbergs tal har väckt stor uppmärksamhet på grund av hennes skarpa ord riktade till världsledare:

– Ni kommer till oss unga för hopp – hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord... Allt ni kan prata om är pengar och sagor om oändlig ekonomisk tillväxt – hur vågar ni? frågade hon vid öppnandet av FN:s klimatmöte.

Talet har både hyllats och kritiserats. Att Greta Thunberg var känslosam under sitt tal har tolkats av somliga som att hon inte mår bra psykiskt och att hon är under hård press. I en debatt i tv-kanalen Fox News kallade den konservativa debattören Michael Knowles henne för ett ”mentalt sjukt svenskt barn” som ”exploateras av sina föräldrar och den internationella vänstern”.  TV-kanalen bad senare om ursäkt för att kommentaren yttrades i deras sändning.

Trump twittrar ironiskt

När USA:s president Donald Trump, som ursprungligen inte skulle närvara vid klimatmötet, ändå dök upp, fångade en fotograf hur Greta Thunberg betraktade honom med kritisk blick.

USA:s president har själv reagerat på Greta Thunbergs tal med en tweet:

”Hon verkar vara en ung lycklig flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer