18-åriga Isabelle Axelsson är en av två elever som möter Isabella Lövin (MP) och Jan Björklund (L). Foto: Henrik Montgomery/TT/William Persson

Isabelle, 18, möter politikerna om klimatet: ”Hoppas att de känner allvaret”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan strejkade hundratusentals elever världen över från skolan i en manifestation för klimatet. I kvällens Agenda möter två av strejkarna miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och Liberalernas partiledare Jan Björklund för att ställa dem till svars.

– De har inte bevisat att de förstått allvaret med klimatkrisen, säger gymnasieeleven Isabelle Axelsson.

Isabelle Axelsson är med i rörelsen Fridays For Future och hör till en grupp elever som sedan månader tillbaka har strejkat utanför riksdagen varje fredag. I kvällens program vill hon få svar på vad politikerna gör för att nå Parisavtalets mål om max två graders uppvärmning.

– Det ska bli spännande och jag ser det som en bra möjlighet att föra fram mina och många andras åsikter. Jag hoppas att de ska förstå att vi unga inte strejkar för att vi inte vill vara i skolan, utan för att vi vill uppnå något.

”Har inte gjort tillräckligt”

Hon menar att klimatpolitiken i Sverige är för dålig och att politikerna inte har gjort tillräckligt för att bevisa att de följer Parisavtalet. I Agenda hoppas hon få svar som visar att politikerna tar klimatfrågan på allvar.

– De har inte bevisat att de gör vad som krävs för att vi ska få en rättvis framtid, säger hon.

Många har kritiserat att ni strejkar från skolan. Vad tänker du om det?

– Till de som säger att vi borde plugga och bli experter i klimatfrågan vill jag säga att det redan finns experter, men politikerna lyssnar inte på dem.

Agenda sänds i SVT2 klockan 21:15 och i SVT Play.

Så valde Agenda ut skoleleverna som fick möta politiker i studion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.