Så valde Agenda ut skoleleverna som fick möta politiker i studion

Publicerad

I fredags skolstrejkade hundratusentals elever på 2000 platser över hela världen för klimatet. Också i Sverige demonstrerade tusentals elever. Det som började i höstas med att då 15-åriga Greta Thunberg ensam skolstrejkade framför riksdagshuset har utvecklats till en massrörelse bland ungdomar över hela världen.

Syftet med manifestationerna är att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.​​ Agenda ville därför låta några av de skolstrejkande eleverna möta ett par av de ledande svenska politikerna för ett samtal om ungdomarnas krav.

​​Vi valde att ta med två ungdomar. En av dem från den lilla grupp som suttit tillsammans med Greta Thunberg utanför Riksdagshuset i de återkommande manifestationerna på fredagar. Och som varit med om att organisera och samordna fredagens klimatdemonstrationer.

Isabelle Axelsson är en av dem. Hon är 18 år och går på samhällsvetenskapliga programmet på en gymnasieskola i Stockholm. Hon har deltagit i fredagsmanifestationerna tillsammans med Greta Thunberg sedan slutet av förra året. ​Hon är med i rörelsen Fridays For Future men är inte partipolitiskt aktiv. Hon funderade ett tag på att gå med i Ung vänster men avstod.

​Vi ville också ha med en ung person som spontant deltog i fredagens manifestation. Agendas programledare Camilla Kvartoft åkte själv ner till Mynttorget i Stockholm och träffade ungdomar som demonstrerade.

En av dem var 17-åriga Alexandra Tånneryd som går ekonomiska programmet på gymnasiet. Hon är inte aktiv i något politiskt ungdomsförbund.​​

I Agendas studio får nu dessa ungdomar träffa miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och Liberalernas partiledare Jan Björklund (L).​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet