En banderoll med texten ”Vi strejkar tills ni agerar” hålls upp i Wien, Österrike. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / TT

Ungdomar världen över strejkar för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen anordnades demonstrationer i ett hundratal länder, anordnade av ungdomsrörelsen Fridays for future. Enligt rörelsen planerades över 1 700 manifestationer världen över, och stora folkmassor marscherade genom såväl Lissabon som London.
– Vi är här som ett kollektiv, vi agerar mot klimatförändringar. Det är viktigt att delta, säger en demonstrant i Nya Zeeland.

Budskapet är bland annat att uppmana politiker att vara mer tydliga med vad de gör för att följa Parisavtalet och för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt rörelsen.

Först ut var Australien och Nya Zeeland, där det bland annat demonstrerades i Melbourne. Australien hade nyligen sin varmaste sommar sedan statistik började föras, och demonstranterna uttryckte en oro över framtida katastrofväder, skriver BBC.

Global rörelse

I takt med att flera länder vaknade, spred sig protesterna. I Asien strejkades det bland annat i Japan, Indien, Afghanistan och Thailand.

I Europa planerades fler än 900 demonstrationer, bland annat i Portugal, Storbritannien och Italien. Flera hundra väntas hållas i USA under kvällen svensk tid.

”Vi strejkar tills ni agerar”, stod att läsa på banderoller i Wien, Österrike.

Demonstranter marscherar på Lissabons gator under fredagen. Foto: Armando Franca / AP / TT

Thunberg talade i Stockholm

Bara i Sverige planerades över 100 strejker. I ett tal i Kungsträdgården i Stockholm uppmanade Greta Thunberg till aktion.

– Våra ledare har svikit oss, våra politiker har svikit oss, media har svikit oss så till den grad att vi till slut måste offra vår egen utbildning, och göra allt det där som de flesta vuxna inte vågar, sa Greta Thunberg i sitt tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.