Isabelle Axelsson, elev på Södra Latins gymnasium, är en av dem som kommer klimatstrejka i Stockholm på fredagen. Foto: SVT och TT

Ny strejk för klimatet i Stockholm i dag

Uppdaterad
Publicerad

I fler än 100 länder kommer människor – framför allt ungdomar – under fredagen att delta i den andra globala klimatstrejken. I Stockholm börjar manifestationen i Humlegården klockan 11. En timme senare kommer klimatstrejkarna gå från Humlegården till Kungsträdgården, där Greta Thunberg håller tal och artister uppträder.

Bakom den globala strejken står ungdomsrörelsen Fridays for future, som inspirerats av Greta Thunbergs sittstrejker utanför Sveriges riksdag under sommaren 2018.

Enligt Fridays for future kommer klimatstrejker att hållas i 119 länder och i över 1623 städer världen över. Bara i Sverige kommer det vara minst 100 strejker. Under den förra klimatstrejken, som hölls den 15 mars i år, deltog 1,8 miljoner människor runt om i världen, enligt organisationen.

Strejkar varje fredag

Isabelle Axelsson, elev på Södra Latins Gymnasium, är en av dem som kommer klimatstrejka i Stockholm på fredagen.

En av de skolelever som kommer demonstrera är Isabelle Axelsson, 18, som går på Södra Latins gymnasium. Hon brukar själv klimatstrejka på Mynttorget i Gamla stan varje fredag.

– Skolan var negativt inställd till det från början och jag har lärare som ogillar det, men de har börjat anpassa sig. Lärarna förstår vad jag gör och varför jag gör det. De respekterar det, även om de hellre skulle se att jag var i skolan, säger Isabelle Axelsson till TT.

– Jag gör fortfarande allt skolarbete, men jag pluggar ikapp på lördagarna.

TT: Känns det som att ni får er röst hörd?

– Ja, jag tycker att vi får vår röst hörd. Fler intresserar sig för klimatfrågan, även de som tidigare inte tyckte att det var viktigt. Samtidigt är inte politikerna tydliga med vad de gör för klimatet, därför är det viktigt att vi gör det här, svarar Isabelle Axelsson.

Klockan 12.00 kommer en marsch att genomföras i Stockholm, den kommer att gå från Humlegården till Kungsträdgården.

Klockan 13.00 startar programmet på scenen i Kungsträdgården. Då kommer bland annat Greta Thunberg och klimatforskarna Douglas Nilsson och Frida Bender från Bolin centre for climate research att hålla tal. Artisterna Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Lamix, Danny Saucedo och Annika Norlin kommer att göra liveframträdanden.

Källa: Fridays for future

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.