I dokumentären David Attenborough: Klimatkrisen hyllas Greta Thunberg. Foto: BBC

David Attenborough hyllar Greta Thunberg

Publicerad

Zoologen och programledaren David Attenborough är en legendar inom naturprogram. I dokumentären Klimatkrisen, som SVT sänder, tillägnas Greta Thunberg en del. Hon berättar med egna ord framför kameran varför klimatfrågan blev så viktig för henne och uppmanar till förändring.

– När jag var yngre hade jag många drömmar, allt ifrån att bli skådespelare till forskare. Men sen berättade mina lärare om klimatförändringar. Det var en ögonöppnare, säger Greta Thunberg i dokumentären.

Hon kände att ingen gjorde någonting och att hennes och alla andras framtid låg i riskzonen. Därför valde hon att börja skolstrejka utanför Sveriges riksdag.

Första dagen satt hon ensam, men redan andra dagen började andra elever att göra henne sällskap. Så småningom slöt sig människor världen över till hennes skolstrejk för klimatet.

– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att det här skulle hända. Det gick så fort, säger Greta Thunberg.

De som ärver faran

David Attenborough hyllar hennes och andra ungdomars handlingar världen över.

– I de här unga människornas röster finns ett budskap till oss alla. Det är trots allt deras generation som kommer att ärva den här faran, säger han i dokumentären.

Se David Attenborough: Klimatkrisen på SVT Play. Fler dokumentärer ur SVT:s klimatsatsning Planetens framtid går också att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.