Greta Thunberg. Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Klimataktivisten Greta Thunberg arbetar med två nya böcker

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg jobbar just nu med två nya böcker, på två olika språk. I höst planeras en bok med hennes egna ord och perspektiv på Polaris förlag, och en samling med hennes mest kända tal ges ut på engelska i sommar av det anrika brittiska förlaget Penguin.

Det har varit känt sedan tidigare att det skulle komma ytterligare en bok om Greta Thunberg, skriven tillsammans med hennes pappa Svante Thunberg. Men nu har boken tagit en ny vändning, och skrivs helt och hållet av den 16-åriga klimataktivisten.

– Boken är hennes egna ord och perspektiv, Gretas tal kommer att vara stommen i boken som det ser ut nu. Det kommer att bli hennes egen bok, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris, som ger ut boken. Enligt Jonas Axelsson är boken handling svår att precisera då det händer mycket kring Greta hela tiden.

Innan boken ges ut kommer även en utökad version av boken Scener ur hjärtat ges ut, där Gretas familj skriver om vad som hände i augusti när Greta började strejka. Alla intäkter går till välgörenhet.

Talsamling på engelska

Redan i början av juni ger det brittiska förlaget Penguin ut en annan bok av Greta, No one is too small to make a difference – Ingen är för liten för att göra skillnad. Bokens titel kommer från det tal som Greta Thunberg höll vid FN:s klimatkonferens i polska Katowice i december förra året.

”En generationsröst möter klimatkatastrofens fulla kraft”, så beskriver förlaget den 16-åriga Greta Thunberg som på kort tid startat en global klimatrörelse och omtalad skolstrejk bland världens barn och unga.

Enligt The Guardian kommer boken bestå av ett urval av sammanlagt elva tal som Greta Thunberg hållit under det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.