Greta Thunberg beskrivs som en ledare för en ny generation i nya numret av Time magazine. Foto: Time/AP/TT

Greta Thunberg pryder Time Magazines omslag

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringen som strejkar för planeten. Så lyder rubriken på senaste numret av Time Magazine, som satt svenska klimataktivisten Greta Thunberg på omslaget. Tidningen räknas som ett av världens viktigaste nyhetsmagasin.

Tidigare i år utnämndes Greta Thunberg av Time Magazine till en av årets mest inflytelserika personer. ”Greta inspirerar ståndaktiga studenter och får likgiltiga vuxna att skämmas”, löd tidningens motivering.

Lång intervju

I senaste numret pryder hon omslaget i en plisserad klänning med den passande färgen grön. I en lång intervju berättar Thunberg om sin resa från vanlig skolelev till världskänd klimataktivist.

– Tidigare talade jag nästan aldrig på lektionerna eller med mina klasskamrater. Nu talar jag till hela världen, säger hon till Time Magazine.

Fått träffa påven

Sedan Greta Thunberg började med sin skolstrejk för klimatet utanför Riksdagshuset har skolstrejkerna och demonstrationerna spritt sig till skolungdomar över hela världen. Thunberg själv har bland annat fått träffa påven och hon har hållit tal inför alltifrån FN till det brittiska parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.