Färjestad BK:s arena i Karlstad byter namn till ”Muminhuset” och Greta Thunberg meddelar att hon slutar skolstrejka för klimatet är några av årets aprilskämt. Foto: Fredrik Persson/Henrik Montgomery/TT

Här blev du lurad den första april

Uppdaterad
Publicerad

Blev du också lurad när du scrollade igenom dina sociala medier eller läste tidningen i morse? I dag den första april är det många, däribland flera nyhetsmedier, som försöker spela oss ett spratt. Här är några av årets aprilskämt.

Under årets 1 april har det publicerats aprilskämt om både högt och lågt i olika nyhetsmedier och på sociala medier. Klimataktivisten Greta Thunberg meddelade att hon ska sluta skolstrejka för klimatet.

”Efter att ha pratat med så många av våra ledare har jag insett att de har kontroll på klimatkrisen, de förstår allvaret och är redo att agera. Så jag har nu bestämt mig för att sluta strejka och gå tillbaka till skolan för gott. Jag kommer inte längre att skolstrejka på fredagar”, skrev Greta Thunberg på Twitter under måndagsmorgonen.

Fem minuter senare twittrade Greta Thunberg att hon ”självklart skämtade”.

Klimataktivisten Greta Thunberg lurade sina följare på Twitter den 1 april att hon ska sluta skolstrejka för klimatet. Foto: Twitter

Elever lär sig prata baklänges

Sveriges Radio P4 Västmanland publicerade nyheten om att en skola i Västerås erbjuder sina elever undervisning i att prata baklänges.

– Vi märkte mer och mer hur ungdomarna pratade baklänges, så då kände vi att det här är något som vi inte kan undvika, säger rektor Henrik Lövstedt på Hagabergsskolan till P4 Västmanland.

Sveriges lantbruksuniversitet skriver i ett pressmeddelande att man ska utveckla en metod för dna-analys av hundbajs. Det är för att de hundägare som inte plockar upp efter sina fyrbenta vänner ska kunna spåras och bötfällas.

Äta munkar för att bli polis

Polisen i Huddinge skriver på sin Facebooksida att antagningskraven till polisutbildningen har reformerats än en gång för att försöka öka antalet anställda inom polisen. För att bli antagen ska man nu bland annat lägga ett pussel med tolv bitar inom femton minuter samt klara av att äta tolv munkar under obekväm arbetstid.

”Klarar du det här och tål att bli slagen, spottad på, kallad för fula saker samt är villig att riskera liv och hälsa för en måttlig penning så är det dig vi söker”, skriver inspektör Reine Berglund i Huddingepolisens Facebookinlägg.

På SOS Alarm Sveriges Instagramkonto publicerades en bild där man presenterar en annan variant av nödnumret 112 som är anpassad för vänsterhänta.

SOS Alarm Sveriges aprilskämt på Instagram. Foto: Instagram

Hockeyarena blir muminhus

I Karlstad kommer Färjestad BK få en ny huvudsponsor i form av Muminvärlden, skriver Värmlands Folkblad. Den nya sponsorn går in med 30 miljoner kronor över tre år och ishockeylagets arena byter namn till Muminhuset.

SVT Nyheter Halland skriver att de tre största halländska herrfotbollslagen slås ihop till ”Hallands Fotbollsförening”. Orsaken är att de tre klubbarna Halmstads BK, Varbergs BoIS och Falkenbergs FF ska bli mer slagkraftiga tillsammans.

– Nu kan vi äntligen slåss med de stora lagen såsom Malmö FF, Norrköping, AIK och andra tungviktare, säger Falkenbergs FF:s tränare Hans Eklund till SVT Nyheter Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.