Roy Andersson är en av Sveriges mest betydelsefylla filmregissörer. Foto: TT

Roy Andersson kan vinna Guldlejon

Uppdaterad
Publicerad

Regissörens film är nominerad i den prestigefyllda huvudsektionen på Venedigs filmfestival.

Roy Anderssons nya film ”En duva satt på en gren och funderade över tillvaron” får världspremiär på den anrika filmfestivalen i Venedig som arrangeras i månadsskiftet augusti-september.

Första gången på 25 år

Filmen är nominerad i huvudsektionen, Venezia 71 och har chans att kamma hem det i filmvärlden ytterst åtråvärda guldlejonet.

Roy Andersson tävlar i Venedig

Det är första gången på 25 år som en svensk film blir nominerad i kategorin.

– Det är en ära att få delta med min film vid filmfestivalen i Venedig med tanke på att Italien i filmhistorien stått för många nyskapande och oförglömliga mästerverk av regissörer som Vittorio De Sica, Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini för att nämna bara några. Vittorio De Sicas ”Cykeltjuven” är enligt min mening fortfarande oöverträffad, säger Roy Andersson i ett pressmeddelande.

Anderssons första långfilm på sju år

Filmen är Roy Anderssons första långfilm på sju år. Regissören, som är ansedd som en av Sveriges mest betydelsefylla, har tidigare gjort hyllade filmer som ”Sånger från andra våningen” och ”En kärlekshistoria”.

Hans senaste film handlar om två kantstötta män på säljturné med skämtartiklar. Filmen är producerad av Pernilla Sandström.

Kortfilm nominerad

Ytterligare en svensk film är nominerad på filmfestivalen. Carl-Johan Westregårds kortfilm ”Cams” deltar i Venedig-sektionen Orizzonte Short Film Competition.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Roy Andersson tävlar i Venedig

Mer i ämnet