Rumäniens bidrag 2022: WRS med Llámame.

Rumänien kan lämna Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Rumänien överväger att dra sig ur Eurovision Song Contest efter anklagelserna om misstänkt röstfusk, skriver Expressen.

Under årets tävling diskvalificerades juryrösterna från sex länder efter det att arrangörerna, EBU, som upptäckt vad man kallade ”ett avvikande mönster”. Senare avslöjades att dessa länder var Rumänien, Montenegro, Azerbajdzjan, San Marino, Polen och Georgien.

Från några av dessa länder kommer nu stark kritik mot EBU. Montenegros radio och tv-station skriver på sin hemsida att ”det bara handlar om antaganden som inte är sanna och inte verifierad information”.

Eurovision song contest 2022

Vill dra EBU inför domstol

Rumäniens motsvarighet skriver i ett uttalande att man överväger att hoppa av Eurovision Song Contest: ”Vi anser att EBU:s beteende är oacceptabelt, de har tillämpat dubbelmoral när det gäller länder vars röster har delats ut på ett sätt som väcker misstankar”.

Vidare uppger Rumänien att man överväger att dra EBU inför domstol med tanke på ”den skada som den offentliga televisionen har vållats”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2022

Mer i ämnet