Elroy Balgaard och Peter Stormare framför runstenen. Foto: Viaplay

Tabubelagd runsten: Peter Stormare söker sanningen

Uppdaterad
Publicerad

Stenen talade till honom – och Peter Stormare lyssnade. I nya dokumentärserien The American Runestone söker han efter sanningen om en runsten som kan förändra hela den amerikanska historieskrivningen om den visar sig vara äkta.

Första gången som skådespelaren Peter Stormare såg Kensington-runstenen var på 90-talet då han spelade in filmen Fargo i Minnesota. Men för några år sedan sprang han på stenen igen, och sedan dess har han inte kunnat släppa tankarna på den.

Stenen kallas för The Kensington Runestone och hittades i USA av svenskamerikanen Olof Öhman i jorden på hans ägor år 1898. På runstenen står det att den är rest av vikingar år 1362 – över ett sekel innan Christofer Columbus ska ha landstigit i Amerika.

Ödet att rentvå Öhman

Olof Öhman anklagades för förfalskning och familjen blev så förlöjligad att två personer tog sina liv. Peter Stormare ser det som sitt kall att återupprätta familjens heder, och har till och med upplevt att Olof Öhmans hustru talat till honom från andra sidan.

– Hans fru, Karin, det var hennes röst jag hörde. Hon sa: du är kallad, vi har kallat på dig för att vi vill att sanningen ska komma fram, säger Stormare.

Ju mer Peter Stormare läste om stenen, desto fler likheter fann han mellan sig själv och Olof Öhman, och desto mer övertygad blev han om att det är hans öde att rentvå Öhman och hans familj.

– Han kommer från min grannby i Hälsingland, där jag har spelat fotboll som liten. Vi är födda med precis hundra års mellanrum och han utvandrade hundra år innan jag utvandrade. Det är för många faktorer. Sen har han samma ögon, näsa och panna som jag, det är också mycket märkligt.

Karin är glad nu

I dokumentärserien The American Runestone försöker Stormare och amatörarkeologen Elroy Balgaard få svar på vem som egentligen ristade och reste stenen, och när det kan ha skett. Till sin hjälp tar de olika forskare och lokalbor. Men i forskarvärlden är ämnet delvis tabubelagt.

– Skriver vi om den amerikanska historien så skriver vi också om den europeiska historien och jag tror det är viktigt för våra kommande generationer att veta hur det verkligen gick till, säger Stormare.

Men det viktigaste för Peter Stormare har ändå varit att ge upprättelse åt familjen Öhman, vilket han upplever att han gjort.

– Karin är glad nu. Hon kommer och besöker mig ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.