RuPauls dragrace kommer att visas i svensk upplaga. Foto: AP/TT

RuPauls dragrace görs i svensk version: ”Perfekt för public service”

Uppdaterad
Publicerad

Tv-programmet RuPauls dragrace programleds av RuPaul Charles och låter dragqueens tävla mot varandra i olika utmaningar. Programmet har exporterats till bland annat Thailand, Chile, Spanien, Nederländerna, Storbritannien och Frankrike och ska nu alltså komma till Sverige.

RuPauls dragrace hade premiär 2009 och har sedan dess sålts till flera länder.

– Dragrace och dragen som konstform är ett världsomspännande fenomen som fortsätter att locka tittare globalt, så vi är jätteglada över att kunna presentera nya drottningar, säger producenten Fenton Baily till Deadline.

RuPaul Charles kommer att vara exekutiv producent. Vem som ska programleda i Sverige är ännu inte bestämt.

– Det har föregåtts av stort hemlighetsmakeri. WOW, som är formatägare, har tvingat oss att vara väldigt tysta, det är väldigt få på SVT eller i dragcommunityt som vetat om det här. Förra veckan skrev vi på avtal och nu börjar arbetet med att hitta programledare, jurymedlemmar och deltagare, säger Anton Glanzelius, programbeställare på SVT.

”Perfekt för public service”

Han säger att det finns en lista på möjliga ”drömprogramledare”, men att det viktigaste är att programledaren älskar originalprogrammet.

Varför vill SVT köpa in programmet?

– Det är ett perfekt underhållningsprogram för Public service. Det är ett av världens mest glamourösa, extroverta format, samtidigt som det är så starka, personliga historier som belyser mångfald- och samhällsfrågor som inte är självklara för underhållningssidan.

Programmet, som har arbetstiteln Dragrace Sverige, kommer att spelas in av produktionsbolaget Mastiff och sändas i  SVT i slutet av 2022 eller första halvåret 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer