Demonstranter och motdemonstranter utanför Netflix huvudkontor i Los Angeles, USA. Foto: Kristoffer Viita

Demonstration mot transfobi utanför Netflix

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 personer protesterade utanför Netflix högkvarter efter veckor av konflikter om Dave Chappelles komedispecial The Closer som demonstranterna anser är transfobisk.

”Trans lives matter”, går att läsa på en skylt, ”sanning är inte transfobi” på en annan och ”skämt är roliga” på en tredje. Många olika sidor i debatten om trans och yttrandefrihet samlades under onsdagen utanför Netflix kontor i Hollywood, Los Angeles.

Kulturkriget har eskalerat ordentligt de senaste veckorna, sedan Netflix släppte komikern Dave Chappelles senaste komedispecial The Closer. Chappelle säger bland annat att ”kön är ett faktum” och jämför ”black face” med trans. Han berättade också personligt om en nära vän som var transperson men som begick självmord innan specialen kom ut.

Netflix VD Ted Sarandos har försvarat komedispeciaen, men har också sagt att han ”klantat sig” i hanteringen av protesterna. ”Jag skulle svarat med mer humanism”, har han tidigare sagt till Variety.

Vill förändra företagskulturen

Förra veckan avskedade Netflix en anställd som identifierar sig som trans och som hjälpt till att organisera onsdagens demonstration. Enligt företaget hade den anställde läckt ”konfidentiell och kommersiellt känslig data”.

Under onsdagen organiserade en grupp Netflix-anställda kallade The Trans Employee Resource Group  en demonstrativ ”walk-out” och presenterade en lista på krav till företaget. De kräver att bli tagna på allvar inom företaget, att transpersoner anställs på chefspositioner och att mer pengar och marknadsföring spenderas på HBTQ-vänligt innehåll som berättar om transpersoner på ett autentiskt sätt. De vill också att Dave Chappelles komedispecial ska förses med en varningstext som säger att skämten är transfobiska.

David Huggard, mer känd som Eureka O’Hara från RuPauls Drag Race säger i ett tal till fokmassan att Chappelles skämt förespråkar transhat och diskriminering.

— Det handlar inte om att ni skrattar utan att ni skrattar åt vår smärta och det påverkar människor negativt, säger Huggard.

”Du kan inte demonstrera mot skämt”

Även motdemonstranter demonstrerade utanför Netflix högkvarter. En av dem är komikern Vito Gesualdi. Han bär på skylten ”Jokes are funny” och säger att han mest drar skämt om jultomten och godis. Han vill ändå protestera mot vad han anser är absurd censurmentalitet som påverkar mindre komiker som kan bli stoppade för små felsteg.

— Du kan inte demonstrera mot skämt! Vad håller ni på med? Du kan bli arg eller stött av ett skämt och prata om det men att komma ut här och säga ”inga fler skämt”, kom igen! Det här är Amerika och vi tar yttrandefrihet väldigt allvarligt. Vi måste låta folk säga vad de vill säga. Om du är arg kan du göra din egen komedispecial och lägga ut den på internet. Det här är lite väl mycket för en kille som bara drog några skämt, säger Gesualdi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.