Novaja Gazetas chefredaktör Dimitrij Muratov i oktober 2021 i samband med att han utsågs till Nobels fredpristagare. Foto: AP/TT

Rysk domstol stoppar oberoende tidningen Novaja Gazeta

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta får sitt medietillstånd indraget, det slog en domstol i landet fast under måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Att Novaja Gazetas tillstånd dras in innebär att tidningen inte längre tillåts verka inom Rysslands gränser.

Beskedet kommer efter en anmälan som gjorts av censurmyndigheten Rozkomnadzor för att Novaja Gazeta inte kunnat redovisa handlingar som avser ett ägarbyte 2006.

Till Reuters säger tidningens chefredaktör Dmitrij Muratov att beslutet är politiskt och saknar juridisk grund. Han meddelar även att tidningen kommer överklaga domstolens beslut.

Slutade rapportera om kriget

I mars i år meddelade tidningen att man stoppar sin bevakning av Rysslands militära aktioner Ukraina. Novaja Gazeta tog då även bort redan existerande artiklar om kriget till följd av censur. Då framgick dock att tidningen skulle fortsätta att rapportera om vilka konsekvenser invasionen fick för Ryssland.

I slutet av samma månad meddelade dock tidningen att de skulle pausa utgivningen både i print och på sajt tills den av Ryssland kallade ”specialoperationen” i Ukraina var över.

Men nu stoppas alltså tidningen helt.

Novaja Gazeta grundades 1993 och är känd för att kritisera och granska makthavare i Ryssland. I oktober 2021 tilldelades Dmitrij Muratov Nobels fredpris för sitt arbete med yttrandefrihet, tidigare i år sålde han sin nobelmedaljong för att samla in pengar åt det krigsdrabbade Ukraina.

I klippet nedan kan du höra Dmitrij Muratov om beslutet att pausa verksamheten i mars 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Under de senaste fyra dagarna har vi fått två varningar i rad och har därför valt att stoppa arbetet på redaktionen, sociala medier och sajten”, säger chefredaktör Dimitrij Muratov till Kulturnyheterna. Foto: Novaja Gazeta/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.