Rysk performancekonsert arresteras vid Metgalan Foto: Skärmdump från konstnärens video

Rysk performancekonstnär arresterad vid Metgalan

Uppdaterad
Publicerad

På den årliga Metgalan står modet och kläderna i fokus – men inte för den ryska performancekonstnären Fyodor Pavlov-Andreevich. Utan en tråd på kroppen bars han fram till entrén på museet. Nu har han arresterats.

I en video blir den ryske konstnären Fyodor Pavlov-Andreevich instängd i en box av plexiglas, utlyft från bakluckan av en bil och lämnad vid entrén till museet medan förvånade galagäster tittar på.

Läs mer: Avantgardistiskt mode på Met

Konstnärens performance var det femte i serien ”Foundling” som tidigare invaderat bland annat Vanity Fairs fest i London och konstbiennalerna i både Venedig och São Paulo. Men i New York blev besöket inte långvarigt. Vakterna täckte snabbt över den ryske konstnären med ett lakan och släpade iväg boxen. Därefter tillkallades brandmän som kunde släppa ut konstnären ur sitt glasfängelse och ta honom till häktet, rapporterar The art news paper.

Efter 22 timmar i arrest har Fyodor Pavlov-Andreevich nu släppts, men enligt hans Facebook-sida väntar rättegång framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.