Rysslands inrikesminister Vladimir Kolokoltsev och president Vladimir Putin. Foto: TT

Rysk polis slog till mot grävjournalister

Uppdaterad
Publicerad

Rysk polis har genomfört husrannsakan hos tre grävande journalister och deras anhöriga, bland dem reportern Maria Zjolobova och chefredaktören Roman Badanin.

Journalisterna jobbar på Projekt, en oberoende redaktion som specialiserar sig på undersökande journalistik. Projekt har publicerat flera avslöjanden om den ryska eliten och hur högt uppsatta tjänstemän utnyttjar familjemedlemmar för att dölja sina tillgångar.

Projekt har just publicerat en artikel som rör Rysslands inrikesminister Vladimir Kolokoltsev. Publiceringen handlar om tillgångar, värda motsvarande 200 miljoner kronor, som tros tillhöra ministern men som officiellt ägs av hans anhöriga.

Inrikesdepartementet uppger att tillslagen har gjorts i samband med ett förtalsmål rörande en dokumentär om affärsmannen Ilja Traber som har kopplingar till president Vladimir Putin. Filmen sändes 2017 och gjordes av bland andra Zjolobova och Badanin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.