Kirill Serebrennikov, teaterchef på Gogolcentret. Foto: TT Bild.

Rysk regimkritisk teaterchef gripen av polis

Publicerad

Den framstående teaterchefen Kirill Serebrennikov, som leder Gogolcentrets teater i Moskva, har gjort sig känd som en kritiker av Putinregimen och bland annat kritiserat bristande friheter och ett allt mer konservativt samhällsklimat. Under tisdagen greps han av rysk polis, anklagad för förskingring.

Enligt en undersökningskommitté beskylls Serebrennikov för att ha förskingrat 68 miljoner rubel, vilket motsvarar 10 miljoner kronor, av statliga medel.

Serebrennikov greps i Sankt Petersburg där han höll på med att göra en film om en artist från Sovjet-eran, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Samhällskritiken som Serebrennikov gett uttryck för handlar om att staten och kyrkan fått för stort inflytande över ryssarnas liv.

Kanske skulle denna samhällskritik också ha synts i dansföreställningen ”Nurejev”, vars premiär anrika Bolsjojteatern sköts upp ett år i somras. Kirill Serebrennikov regisserade ”Nurejev” och föreställningens öppna och raka skildrande av Rudolf Nurajevs homosexualitet tros ha varit grunden för den uppskjutna premiären.

LÄS MER: Kontroversiell balett om Nurejev ställs in

Enligt Serebrennikovs advokat så tillbakavisar teaterchefen alla anklagelser. Om han skulle fällas för korruption riskerar han tio års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.