Protesterade: Greps av polis.

Ryska journalisten Daria greps av polis: ”Vi lever i en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som Ryssland inledde sin invasion av Ukraina, valde den ryska journalisten Daria att gå ut på gatorna och protestera mot kriget. Det dröjde bara fem minuter innan hon greps av polisen och dömdes till höga böter – nu har hon fått lämna sitt jobb eftersom hon anses vara en säkerhetsrisk.

Efter att Daria gripits av polisen och dömts i domstol bedömde hennes chefredaktör att hon var en säkerhetsrisk för redaktionen, vilket ledde till att Daria valde i onsdags att lämna in sin avskedsansökan. Vad som kommer hända för Darias del är i nuläget oklart.

– Sedan invasionen startade har jag och mina journalistkollegor levt som i en mardröm. Under den här tiden har vårt yrke i princip utplånats, säger Daria till Kulturnyheterna.

Enorm censur i Ryssland

Samtidigt som ryska styrkor passerade den ukrainska gränsen så införde den ryska censurmyndigheten Roskomnadzor restriktioner på vad journalister i Ryssland får skriva om konflikten. Nu får man bara använda sig av officiella källor som exempelvis ryska försvarsministeriet.

– Detta är en begränsning av vårt journalistiska arbete och ingen förstår har man ska tillämpa dessa regler. Bryter man mot restriktionerna så riskerar man höga böter.

De fria medier som fortsatte rapportera om kriget utan att ta hänsyn till restriktionerna lades ned eller blockerades. Under förra veckan slutade radiokanalen Echo Moskva och kanalen Dozhd all sin verksamhet.

– Det är en ohygglig känsla när man blir en ofrivillig medbrottsling i det som sker i Ukraina. Jag vill inte vara det, men världen dömer en och i sitt eget land blir man förföljd och dömd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.