På plakatet: ”Jag är emot kriget! Jag har inte valt de här makthavarna.” Foto: Daniél Kazinik

Ryska journalisten: Vet inte hur vi ska kunna arbeta med dessa restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

När ryske presidenten Vladimir Putin höll sitt tal till nationen och meddelade sitt beslut om att erkänna Donetsk och Luhansk, var det många journalister som blev oroliga och insåg att detta var första steget mot ett krig. Daria är journalist på tidningen Kommersant och har uttalat sin avsky för invasionen.

– Det är svårt att föreställa sig vad folket i Ukraina måste genomleva just nu, men även ryssar som uttalar sig emot kriget känner stor rädsla och oro över sin framtid.

Enligt Daria så har ryska massmedier påstått i flera år att människorna i Donetsk och Luhansk lider av Kievs militära aggressioner.

– När man hör samma påståenden varje dag i flera år utan några som helst alternativa nyhetskällor så kommer det inte dröja länge förrän du börjar tro på dessa påståenden.

Endast officiella källor

Igår kom det order från myndigheten som kontrollerar information i Ryssland om att alla medier endast får använda sig av officiella källor såsom försvarsministeriet och ryska myndigheter, annars riskerar mediebolagen stora böter.

– Jag kan inte föreställa mig hur det ska fungera. Hittills har medier förmedlat information från egna källor, alltså information som inte har godkänts av staten. Vi vet inte hur vi ska arbeta med dessa restriktioner.

Demonstrationer

Trots att Ukraina ligger i ligger långt borta så berör kriget de allra flesta i Ryssland. Många har gått ut och demonstrerat mot invasionen, inklusive Daria.

– Jag har gjort ett plakat där det står att jag är emot kriget och att jag inte har valt de här makthavarna.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.