I klippet kan du höra Erik Halkjaer om journalisters situation i Ukraina. Foto: TT, Enno Ladwig

Journalister riskerar bli måltavlor i Ukraina

Publicerad

Med ryska trupper på ukrainskt territorium riskerar nu journalister att bli måltavlor. Det skriver Reportrar utan gränser (RSF) i ett pressmeddelande som uppmanar de stridande parterna att säkerställa att journalister skyddas.

Journalister som rapporterar inifrån den pågående ryska invasionen av Ukraina riskerar att drabbas av skottlossning eller bombnedslag i hela landet. Ett antal korrespondenter uppges redan ha lämnat i rädsla för att inte kunna ta sig ut, enligt Erik Halkjaer, ordförande för RSF.

– Journalisterna blir krigets första vittnen och dessa röster vill man tysta, därför utsätts de tidigt för rent av fysiska hot, säger Halkjaer.

Även flera journalister som kan komma vilja att lämna landet står inför risken att bli strandsatta, likt civilbefolkningen i Ukrainas östra och södra delar. Enligt siffror från ukrainska armén ska fler än 1000 utrikeskorrespondenter varit på plats de senaste dagarna.

Amerikanska källor: Finns dödslista

Även en dödslista ska ha upprättats av Ryssland enligt officiella källor i USA. Listans innehåll avser personer som ska dödas. Ännu har inga namn offentliggjorts men det ska finnas journalister på listan, det berättar Erik Halkjaer.

– Om Ryssland vill ta över Ukraina vill de snabbt göra sig av med de rösterna som kan samla stora skaror kritiker eller opposition. Man vill snabbt göra sig av med de här obekväma rösterna.

Hur säkra är ni på att den här listan finns?

– Vi är säkra, annars skulle vi inte skriva det. Vi anser källorna som uppger detta som oberoende och trovärdiga men vi kan tyvärr inte säga exakt vilka namn som finns på listan, men det finns journalister.

Officiell censur av information

Kriget i Ukraina utspelas även på informationsområdet, något som SVT tidigare rapporterat om. Rysslands censurmyndighet har meddelat att landets medier är skyldiga att endast publicera information från officiella ryska källor. Samma myndighet varnar för att annan information kommer att behandlas som desinformation och bötfällas och blockeras omedelbart.

Minst två ukrainska medier ska också ha utsatts för cyberattacker.

– Man ger sig på deras hemsidor. Det kan handla om att sajten sänks helt eller att den tas över för att distribuera information som angriparen vill få ut, säger Halkjaer.

Uppmanar parterna att respektera internationella åtaganden

Reportrar utan gränser uppmanar i uttalandet Rysslands och Ukrainas myndigheter att respektera sina internationella åtaganden när det gäller skydd av journalister i händelse av väpnad konflikt. Det skrivs även att de länder med ambassader i Ukraina ska vara beredda att bevilja ukrainska journalister asyl.

Ryssland rankas på plats 150 av 180 i RSF:s Pressfrihetsindex. Ukraina ligger på plats 97.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.