Rapparen Ivan Dorm, influencern och programledaren Nastya Ivleeva och programledaren Ivan Urgant kritiserar invasionen av Ukraina. Foto: TT/ PRESSBILD

Ryska kulturstjärnor fördömer kriget: ”Stoppa katastrofen”

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland välkända artister, skådespelare, komiker och programledare uttrycker sin avsky mot invasionen av Ukraina.

– Jag uppmanar er att stoppa denna katastrof och att inte delta i detta mordiska krig, säger rapparen Ivan Dorn i en video i sociala medier.

Ivan Dorn, som egentligen heter Ivan Eryomin, föddes i Ryssland men växte upp i Ukraina. Han är välkänd i bägge länderna och har medverkat i stora ryska och ukrainska musikprogram i tv.

Dorn är en av många ryska kändisar som har gått ut och fördömt Rysslands agerande under dagen.

Maksim Galkin, komiker och programledare som bland annat varit värd för ryska Vem vill bli miljonär?, lade upp en svart ruta på sitt instagramkonto. I bildtexten skrev han:

”Jag har sedan tidig morgon varit i kontakt med släkt och vänner i Ukraina! Det går inte att förmedla med ord vad jag känner. Hur är detta möjligt? Det finns inga ursäkter för krig. Nej till krig.” Inlägget plockades senare bort av okänd anledning.

”Nej till krig!”

Ivan Urgant, en välkänd programledare som leder Rysslands motsvarighet till Late show och som var värd för Eurovision i Moskva 2009, har också postat en svart bildruta.

Undertill skriver han ”Rädsla och smärta. NEJ TILL KRIG.” Influencern och tv-profilen Nastya Ivleeva arbetar med samma bildspråk och skriver ”NEJ TILL KRIG!!!”

Den rysk-georgiske sångaren Valeri Meladze håller ett allvarsamt tal på Instagram. Han säger:

”I dag hände något som aldrig skulle ha hänt. Historien kommer att döma er och sätta er på plats. Men idag vill jag vädja om att avsluta de militära aktionerna och sätta er vid förhandlingsbordet (...) Människor ska inte behöva dö. Det här måste stoppas.”

Även den ukrainske programledaren Andriy Bednyakov, känd i Ryssland för sitt mycket populära reseprogram Oryol i Reshka, deklarerar att det ukrainska folket och deras försvar aldrig kommer att ge vika.

”Det här är vårt land, det här är vår jord”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.