Hör Daria Kucherenko, journalist på ryska tidningen Kommersant, om censurmyndighetens regler. Foto: TT

Rysslands varning till medierna: ”Använd officiella ryska källor”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands censurmyndighet meddelar att landets medier är skyldiga att endast publicera information från officiella ryska källor. Myndigheten varnar för att annan information kommer att behandlas som desinformation och kommer att blockeras omedelbart.

Roskomnadzor, myndigheten för övervakning av kommunikation och massmedier, gick ut med riktlinjerna på sin hemsida under onsdagsförmiddagen.

Man skriver att samtliga ryska medier som rapporterar om operationen i Ukraina ska inhämta sin information från officiellt ryskt håll.

”Vi betonar att det är ryska officiella informationskällor som tillhandahåller och sprider tillförlitlig och uppdaterad information”.

Roskomnadzor skriver att spridning av ”medvetet falsk information” kan straffas med böter. Den medierapportering som myndigheten bedömer är falsk kommer omedelbart att blockeras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.