Putins invasion mot Ukraina och aktionen fördöms på många fronter internationellt. Trots det planerar EBU, som arrangerar Eurovision song contest, att bjuda in nationen till tävlingen i maj. Foto: Anders Wiklund/TT

Kritik mot Eurovision: ”Uppmanar EBU att tänka om”

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen inledde Putins Ryssland en invasion mot Ukraina och aktionen fördöms nu på många fronter internationellt. Trots det planerar EBU, som arrangerar Eurovision song contest, att bjuda in nationen till tävlingen i maj.

På president Putins order inleddes under natten mot torsdagen en invasion av Ukraina. Attackerna sker från Belarus, Ryssland, Krimhalvön och utbrytarområdet Donbass. Ukrainas regering har hittills bekräftat flera dödsfall och krigshandlingen fördöms nu internationellt av flera politiker.

Trots krigshandlingen meddelar EBU, som arrangerar Eurovision song contest, under torsdagsmorgonen att det inte kommer påverka Rysslands eller Ukrainas medverkan sångtävlingen i maj.

– Vi är ett icke politiskt kulturellt evenemang, skriver EBU i ett mejl till Kulturnyheterna.

Vill förena länder

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har pågått sedan 2014 men har under den senaste tiden eskalerat i högt tempo. EBU menar, fyra timmar efter invasionen inletts, att eftersom det sedan tidigare är bestämt att båda nationer ska delta kommer det inte att ändras.

– Tävlingens syfte är att förena nationer och fira diversifiering genom musik. Både Ryssland och Ukraina har sedan tidigare bjudits in och för nuvarande planerar vi att välkomna båda länder i maj, skriver EBU.

SVT:s vd: ”EBU måste tänka om”

Eurovision song contest sänds i sverige av SVT som nu fördömer arrangörens beslut att välkomna Ryssland till tävlingen.

– EBU måste tänka om. Jag sympatiserar med grundtanken kring Eurovision som ett opolitiskt evenemang. Men situationen i Europa är extremt allvarlig, med Rysslands invasion av Ukraina. Det passerar alla gränser. Vi har uppmanat EBU att ändra sig och kommer att följa utvecklingen noga, säger SVT:s vd Hanna Stjärne. 

Ukrainas bidrag tidigare dragit sig ur

Tidigare i februari meddelade den Ukrainska sångerskan Alina Pash, som var tänkt att tävla i ESC, att hon drar sig ur tävlingen. Beskedet kom efter att hon anklagats besöka den annekterade krimhalvön från Ryssland 2015, vilket enligt ukrainsk lag är olagligt. Hon presenterade bevis för motsatsen men bestämde sig efter en tid att dra sig ur.  Sedan dess har Ukraina ersatt Pash med ett nytt bidrag i form av gruppen Kalush Orchestra.

Rysslands bidrag till tävlingen har ännu inte utsetts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.