Alina Pash stoppas från Eurovision

Ukrainas bidrag drar sig ur Eurovision song contest

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska sångerskan Alina Pash meddelar nu att hon drar sig ur Eurovision song contest, det meddelar hon på sin Instagram. Beskedet kommer efter att hennes bidrag stoppats i tävlingen då hon anklagats för att illegalt besökt Krim 2015.

Den 28-åriga Alina Pash segrade i Ukrainas motsvarighet till Melodifestivalen under lördagen och skulle åka till Italien i maj. Hon säger till BBC att hon väntat i över åtta år på att få representera Ukraina på Europas största musikfest, men nu drar hon sig ur tävlingen.

Sedan tidigare är det känt Ukrainas public service-kanal UA:PBC inlett en förundersökning kring det illegala besöket och skjutit upp bidraget. Artisten har presenterat dokumentation som motbevisar besöket och landets myndigheter arbetar nu med att verifiera det.

Det är på sin instagramsida Pash addreserat händelsen.

– Jag är en ukrainsk medborgare som följer landets lagar, jag försöker lyfta traditioner och värderingar från Ukraina till världen, skriver hon i ett inlägg.

Hon fortsätter:

– Jag vill inte vara en del av den här smutsiga historien längre. Med ett tungt hjärta drar jag tillbaka min representation av Ukraina i Eurovision song contest. Jag är ledsen.

Inte första gången

Krimfrågan har länge varit kontroversiell i Ukraina och det är inte första gången artister bannlyses från Eurovision efter att de besökt Krimhalvön.

2017 fick inte Rysslands representant Julia Samoilova delta i sångtävlingen, som det året anordnades i den ukrainska huvudstaden Kiev, efter att hon uppträtt på en konsert på Krim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.