Nu börjar röster och reaktioner från kulturutövare, verksamma i Ukraina, att höras. Foto: SVT, TT

Reaktioner inifrån Ukrainas kultursfär: ”Jag vill bara hålla mig vid liv”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Rysslands invasion av Ukraina. Inifrån landets kultursfär höjs nu röster som såväl fördömer Rysslands agerande och samtidigt manar till lugn.

– Det känns helt overkligt nu när det faktiskt händer, jag trodde faktiskt inte det skulle hända än, säger Mark Neville, fotograf verksam i Kiev.

Efter en lång upptrappning har nu Ryssland inlett en militär invasion av Ukraina. Den ryska presidenten Vladimir Putin gav ordern under torsdagsmorgonen.

Nu börjar röster och reaktioner från kulturutövare, verksamma i Ukraina, att höras.

Mark Neville är en brittisk dokumentärfotograf bosatt och verksam i Kiev. Sedan 2015 har han genom fotografier dokumenterat det vardagliga livet i Ukraina. Enligt honom är situationen surrealistisk.

– Trots uppbyggnaden och att vi levt med hotet länge trodde jag inte att det skulle hända ännu, säger Mark Neville till Kulturnyheterna.

Neville ger i mars ut ett fotoalbum som heter Stop the tanks with books. Det är uppbyggt av bilder inifrån landet där han uppmanar väst att agera mot Rysslands påtryckningar mot Ukraina.

Som brittisk medborgare har han uppmanats att återvända till Storbrittanien. Trots det har han valt att stanna kvar för att inte lämna sitt hem och sin sambo, som är ukrainsk medborgare.

Hur kommer det påverka dig som kulturutövare?

– Det är inte prio just nu. Jag vill bara hålla mig vid liv och se till att de jag bryr mig om mår bra, säger Mark Neville.

Stor brist på information i ukrainsk media

Vad gäller hur det rådande läget skildras i ukrainsk media, så råder det en stor brist på information. Det menar Dmitrij Filimonov som är oberoende journalist i landets huvudstad.

– Det kommer mycket lite information från myndigheternas sida, jag misstänker att det blev en oväntad händelseutveckling för dem, säger Filimonov till Kulturnyheterna.

Han fortsätter:

– De flesta nyheterna sprids via sociala medier där klippen kommer från privatpersoner som befinner sig på de drabbade platserna.

Profiler tar ställning i sociala medier

Även på sociala medie-plattformar uttrycks reaktioner. Den ukrainska sångerskan Ruslana Lyzhychko vann Eurovision song contest 2004 med låten Wild Dances. På sin instagramsida uppmanar hon landets befolkning att hålla ihop och inte drabbas av panik samtidigt som hon ber till gud för fred i Ukraina.

– Jag vet med säkerhet att världen kommer att stå enad bakom Ukraina. Vi har arbetat i många år för att den övriga världen ska se att Ukraina har lidit av den ryska regimen i århundraden. Världen känner medlidande och kommer att hjälpa oss, skriver Lyzhychko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.