Hör Ekatarina Shelganova i klippet. Foto: Elizabeth Watson

Hon flydde sitt hemland: ”Farligt att vara konstnär i Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

På senaste tiden har flera regimkritiska konstnärer lämnat Ryssland och fått fristad i andra länder, bland annat i Sverige. En av dem är Ekaterina Shelganova som just nu ställer ut sin konst på Supermarket i Skärholmen utanför Stockholm. Hon berättar om de svårigheter som hon möter i sin vardag.

Ekaterina Shelganova är en av de ryska konstnärer som fått en fristad i Sverige. När hon bodde i Ryssland utsattes hon för förföljelse och husrannsakan på grund av sin aktivism emot den ryska regimen, men när hon riskerade fängelse tog hon beslutet att lämna landet.

– Man kan utan tvekan säga att det är mycket farligt att vara konstnär i Ryssland idag. De allra flesta hyser regimkritiska åsikter och hela min krets känner bara ilska och förtvivlan över situationen.

Saknar livet i Ryssland

Shelganova ställer nu ut sin konst på Supermarket som är en årlig konstmässa som arrangeras för konstnärer från världens alla hörn.

– Anna Viola Hallberg som driver konstateljén Björkö Konstnod skrev till mig personligen och bjöd mig till sitt residens i Sverige. Jag såg det som en möjlighet att fortsätta min verksamhet istället för att sitta rädd i min lägenhet i St. Petersburg.

Trots alla svårigheter så saknar Shelganova sitt gamla liv i Ryssland men hon är osäker när hon kan återvända. Samtidigt är hon glad att hon får befinna sig i säkerhet utomlands.

Konstmässan Supermarket börjar den 26 maj.

Hör Ekaterina Shelganova i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.