Förslaget skulle straffa kyssen ovan med upp till 15 dagar i fängelse. Foto: TT

Ryskt förslag: olagligt att vara homosexuell på allmän plats

Uppdaterad
Publicerad

Ryska politiker föreslår att man ska kunna dömas till fängelse om man kommer ut som hbtq-person i det offentliga rummet.

Förslaget är ett tillägg till den kontroversiella så kallade ryska antigay-lag som antogs 2013 som förbjuder ”icke-traditionell” sexuell propaganda riktad mot minderåriga.

Det nya förslaget, rapporterar Newsweek, vill förbjuda att man är synbart homo, bi, trans, eller queer på allmän plats i Ryssland.

HBT-rättigheter under attack

Fängelse i 15 dagar

Om man är det ska det kunna straffas med böter på upp till 5000 rubel (cirka 700 kronor) eller – om man skyltar med sin ”icke-traditionella” sexualitet på en skola, en kulturinstitution eller i en regeringsbyggnad – fängelse i upp till 15 dagar,

Förslaget kommer från parlamentsledamöterna Ivan Nikitjuk och Nikolaj Arefijev som tillhör kommunistpartiet. De hoppas att förslaget ska stärka den allmänna moralen i Ryssland.

Jämför med döden

Enligt Newsweek ska Ivan Nikitjuk sagt till tidningen Izvestija att han tycker lagstiftningen som den ser ut i dag inte är tillräckligt effektiv.

– Detta är ett aktuellt problem som handlar om nästa generations moral. Om man ser på det ur ett biologiskt perspektiv är det jämförbart med döden att inte fortplanta sig.

Den ryska antigaylagen har fördömts av flera stater och människorättsorganisationer. Human Rights Watch kallar den för ett verktyg att diskriminera hbtq-personer med och Amnesty menar att den är ett angrepp på yttrandefriheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet