Arkadij Babtjenko tilldelas 2015 års Tucholskypris. Foto: TT

Rysk författare prisas för brinnande antikrigspatos

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska författaren och journalisten Arkadij Babtjenko tilldelas Svenska Pens Tucholskypris 2015. Priset går till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten.

Arkadij Babtjenko var soldat i båda Tjetjenienkrigen och slog igenom 2007 med boken ”Krigets färger”, där han beskriver sina upplevelser från fronten.

Han har också jobbat som krigsreporter på den regimkritiska tidningen Novaya Gazeta. I dag är han oberoende frilansjournalist.

Visar krigets verklighet

Han får Tucholskypriset ”för sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”.

När Kulturnyheterna träffade Babtjenko för ett år sedan för att prata om hans senaste bok, ”Dagar i Alchan-Jurt”, sa han bland annat att ”krig blivit ett normaltillstånd för Ryssland”.

Svenska Pen skriver att man ser med stor oro på utvecklingen i Ryssland, där regeringen stiftar lagar som i allt högre grad inskränker yttrande- och pressfriheten.

–  Arkadij Babtjenko hör till de stora krigsskildrarna på gränsen mellan journalistik och exakt romanprosa, säger ordförande Ola Larsmo i ett pressmeddelande.

”Orädd sanningssägare”

– På senare tid har han utvecklats till en av de orädda sanningssägare som öppet vågar peka på de förödande konsekvenserna av inskränkningarna av yttrandefriheten i Putins Ryssland.

Tucholskypriset, till minne av journalisten och författaren Kurt Tucholsky, har delats ut varje år sedan 1985. Bland de tidigare pristagarna finns bland andra Svetlana Aleksijevitj, Salman Rushdie, Nuruddin Farah och Samar Yazbek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.